Grappen en grollen

Zomerslapte of alledaagse tv, afgelopen televisieweekeinde werd getekend door grappen, grollen en gekte. De grappen en grollen kwamen onder anderen van Brigitte Kaandorp en de start van een nieuwe reeks van The Comedy Factory....

Verteerbaarder was de gekte van de alledaagse werkelijkheid. Cees Grimbergen ging in Grim op zoek naar de hondengekte, of liever: baasjesgekte. Zijn bevinding (mensen vinden in hun hond trouw en vriendschap die ze in anderen ontberen) was niet direct een scoop van wereldformaat, maar de verslaggever zien klungelen met een poepzakje bij een onvervalste bolus, was een sterk staaltje muckraking.

Gekte van andere orde was er in een onalledaagse aflevering van Zomergasten. De voor veel Nederlanders onbekende Vlaamse toponderzoekster (en politica) Christine van Broeckhoven gaf college over haar specialisatie: Alzheimer en dementie. Vooraf al had zij in Volkskrant Magazine bekend slechts zelden aan tv toe te komen. Geen fragmenten dus met tv van toen, maar (film)beelden die te maken hebben met Alzheimer. Een taboe, volgens haar, ‘vanwege de ontluistering van het menszijn’. Rolmodellen ontbreken: Ronald Reagan kwam er openlijk voor uit, net als Iris Murdoch, maar toen prinses Juliana de ziekte scheen te hebben, hulde de RVD zich in stilzwijgen.

De uitzending ontrolde zich als een langgerekte Vinger aan de pols, met Joris Luyendijk in de rol van Pia Dijkstra: begripvol, warm en meelevend. Lang ging het enkel over de ziekte, geen woord over de wetenschapper, zelf ooit getroffen door depressie. Pas om elf minuten over half tien durfde Luyendijk het aan, met de vraag ‘Wat doet dit allemaal met jouw zelfbeeld?’, maar toen waren we al anderhalf uur op streek.

Niet dat het oninteressante televisie was, maar Luyendijk zei het zelf al bij de aankondiging van een filmpje met computeranimatie: ‘Het wordt een beetje educatieve omroep.’ Gelukkig hielden de in het begin vertoonde beelden van de speelfilm Iris, die de avond zou afsluiten, de uitzending lang veelbelovend. We hopen maar dat ons inzakkertje te wijten was aan zomerslapte, maar of de uitzending werd besloten met het gironummer van de Alzheimerstichting, dat zijn we even vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden