'Grand Egyptian' komt maar niet van de grond

De bouw van het kolossale museum voor oudheden in Egypte is stilgevallen. Het project moet het toerisme rond Caïro doen herleven, maar kampt met een miljoenentekort.

Joris Zwetsloot
De bouwplaats van het Grand Egyptian Museum. Verderop de piramide van Gizeh. Beeld The Grand Egyptian Museum
De bouwplaats van het Grand Egyptian Museum. Verderop de piramide van Gizeh.Beeld The Grand Egyptian Museum

Het moet het grootste oudheidkundig museum ter wereld worden en het befaamde museum van Caïro vervangen: het Grand Egyptian Museum (GEM). Een complex van bijna 50 hectare groot met uitzicht op de pyramiden van Gizeh. Volgens de oorspronkelijke planning had het prestigeproject al klaar moeten zijn, maar de bouw blijkt een hordenloop van teleurstellingen en uitstel. Eerst door de Egyptische revolutie, nu door een tekort van honderden miljoenen dollars, ondermeer ontstaan door ongunstige wisselkoersen.

Met veel tamtam werd het GEM begin deze eeuw aangekondigd door de voormalige Egyptische regering van Hosni Moebarak, die al sinds de jaren negentig speelde met plannen om het Egyptische Museum voor Oudheden op het Tahrirplein te vervangen. Dat gebouw werd begin 20ste eeuw gebouwd voor tienduizend artefacten. Nu puilt het museum uit met honderdduizenden objecten, heeft het jaarlijks miljoenen bezoekers te verstouwen en is het nodig aan vervanging toe.

Het oude museum op het Tahrirplein, ten tijde van de opstanden in 2011. Beeld afp
Het oude museum op het Tahrirplein, ten tijde van de opstanden in 2011.Beeld afp

Ontwerpwedstrijd

Vandaar dat de regering-Moebarak in 2002 samen met werelderfgoedorganisatie Unesco een internationale ontwerpwedstrijd uitschreef. Die werd in 2003 gewonnen door het Ierse architectenbureau Heneghan Peng Architects. Zij richtten de bijna 50 hectare in met een museum voor de Egyptische schatten, een winkelcentrum en een ruimte voor conservering van de historische schatten. Als knipoog naar de sterrenkundige Egyptenaren, die hun piramides plaatsten aan de hand van de sterren, staat het nieuwe complex in lijn met de toppen van de piramiden van Gizeh, twee kilometer verderop.

Het Grand Egyptian moet vijfduizend banen opleveren en jaarlijks drie miljoen buitenlandse bezoekers trekken. Een plan dat al gemaakt werd ver voor de revolutie, maar waarvan Egypte de vruchten nu beter kan gebruiken dan ooit.

De financiële tegenslag is een van de vele hobbels die het museum moet nemen. De val van de regering Moebarak en de strijd om de macht in Egypte vertraagden de bouw al met drie jaar. De beoogde oplevering verschoof van juli dit jaar al naar 2018. De opening is een jaar later. Bovendien raakte een aantal topstukken van de collectie van farao Toetanchamon beschadigd tijdens het vervoer naar een al voltooid deel van hun nieuwe onderkomen.

Gestegen kosten

De vijf tuinen rondom het gebouw werden ontworpen door het Nederlandse architectenbureau West8 van landschapsarchitect Adriaan Geuze. 'Een deel van de tuinen is aangelegd, een deel staat on hold', zegt een woordvoerder. Want door de zwakke Egyptische munt stegen de kosten van 709 miljoen naar 975 miljoen euro, verklaart Alfred Reyniers, directeur Egypte van het Belgische bouwbedrijf Besix.

De Egyptische regering heeft besloten 58 miljoen euro extra te investeren. Japan, een trouwe donateur van het project, schenkt nog 354 miljoen euro bovenop de 319 miljoen die zij al gaven. Als het museum klaar is, mogelijk in 2019, moeten de toeristen weer massaal afreizen naar de piramides.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden