Gouverneur 'Arnie' verbiedt Graz te pronken met zijn naam

Hij eist dat zijn naam direct van het voetbalstadion van Graz wordt verwijderd. En ook de speciale ring die de Oostenrijkse stad hem zes jaar terug schonk, is op de post retour gedaan....

In Graz liggen voor- en tegenstanders van de gouverneur vanCalifornië en filmheld al dagen met elkaar overhoop. Aanleidingis Schwarzeneggers weigering eerder deze maand bendeleiderStanley 'Tookie' Williams gratie te verlenen. Daags na diensexecutie eisten woedende sociaal-democraten, Groenen encommunisten dat het Arnold Schwarzenegger-stadion een andere naam krijgt. Ook werd een handtekeningenactie begonnen om dethuishaven van de voetbalclubs Sturm Graz en Grazer AK te noemennaar de plaatselijke joodse sportploeg Hakoah, in 1939 door denazi's ontbonden.

Aanhangers van Arnie spraken echter schande van het gebrek aan respect voor hun wereldberoemde zoon. Niet alleen moesten alleGrazer en Grazerinnen trots zijn op Schwarzenegger, ze moestenook dankbaar zijn dat Graz dankzij de Terminator miljoenen euro'sverdiende aan het toerisme, vonden zijn fans.

Toch beloofde burgemeester Siegfried Nagl de kwestieSchwarzenegger voor medio januari op de agenda te zetten. En eenmeerderheid van de gemeenteraad kondigde aan van plan te zijn denaam van het in 1997 omgedoopte stadion te zullen wegstemmen.

Tot ontsteltenis van Nagl stuurde Schwarzenegger hem deze weekechter een boze brief waarin verder gebruik van zijn naam doorGraz per direct werd verboden. Ook wenst Schwarzenegger alleeervolle banden met de Oostenrijkers door te snijden. 'Daar deautoriteiten van Graz mij niet langer lijken te accepteren alseen van hen, heeft elke verering haar betekenis voor mijverloren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden