Goudzoeker Herbers heeft de toekomst

Muziek..

Akkoorden deden 'pijn aan je tanden, vooral aan de vullingen'.Koperblazers uit de Amerikaanse band van Stan Kenton, bliezen muziek vanRobert Graettinger in de jaren veertig en vijftig inktnat weg, vrezend voorhun gebit. Voor de kopersectie van het Metropole Orkest leken de wringendeakkoorden uit Reflections een fluitje van een cent.

Stan Kenton wilde destijds korte metten maken met het 'dance image' vanzijn rond trekkend 'Progressive Jazz Orchestra'. Arrangeurs daagde hij uitzich los te zingen van jazz-standards.

Het extreemst is de muziek die de jong overleden Graettinger componeerdeop een dieet van alcohol, nicotine, roereieren en vitamines. WernerHerbers, een geslaagd goudzoekers in vergeten en verguisd repertoire uithet interbellum, sprokkelde de verloren manuscripten bijeen. Met zijn eigenEbony Band speelde Herbers Graettingers City of Glass al onder leiding vanGunther Schuller in het Holland Festival 1993. De uitvoering door hetMetropole Orkest van de vernieuwde tweede versie die Graettinger in 1951maakte voor een forsere bezetting, noemde Herbers zaterdag een droom vanKenton 'die na 55 jaar pas uitkomt'.

De Amerikaanse zangeres Helen Schneider imponeerde in het repertoire vanWeill met haar veelzijdigheid als actrice en vocaliste. Ze verplaatste zichals een kameleon in de doorrookte kelen van chansonnières als de DuitseHildegard Knef, de Amerikaanse Liza Minelli en Weills levensgezel LotteLenya. Veel mooier, geschoolder en kleurrijker klinkt Schneider, wel is zeminder kwetsbaar en het schelden op 'du Hund' in Weills in grote bogengefraseerde zelfkantliedje Surabaya Johnny bleef te beschaafd.

De doorknede musici van het Metropole Orkest spelen woest avantgardewerkeven gretig en scherp als pop en jazz. De dirigent in de gepensioneerdehoboïst Herbers heeft de toekomst.

Huib Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden