Gouden Uilen voor Westerman en Kuijer

Frank Westerman heeft voor zijn boek El Negro en ik de Gouden Uil gewonnen, de grote Vlaamse literatuurprijs die zaterdagavond in de Gentse Handelsbeurs voor de elfde keer werd uitgereikt....

Van onze verslaggever Arjan Peters

Ook de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs werd toegekend aan een Nederlandse schrijver: Guus Kuijer voor Het boek van alle dingen. Aan beide prijzen is een bedrag van 25 duizend euro verbonden.

De toekenning vond plaats in aanwezigheid van alle genomineerden in een rechtstreekse tv-uitzending. Presentatrice Fien Sabbe betitelde het evenement vooraf als 'het meest elitaire en onvlaamse' op de Belgische televisie. Dat zij daarmee een subtiele hint gaf dat er geen Vlaamse schrijver in de prijzen zou vallen, bleek pas na een uurtje van lofzangen in woord en lied voor alle genomineerden, toen de namen van de winnaars bekend werden gemaakt.

Die toonden zich dan ook blij verrast. Guus Kuijer had geen dankwoord voorbereid, en zei dat hij Het boek van alle dingen (uitgeverij Querido) zelf zijn 'mooiste en pijnlijkste boek' uit zijn grote oeuvre vond.

Het boek van Frank Westerman was de enige non-fictietitel op de shortlist, naast romans van Patricia de Martelaere, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeijffer en outsider Paul Verhaeghen.

De jury onder voorzitterschap van Anna Luyten omschreef El Negro en ik (uitgeverij Atlas), een persoonlijke reisreportage over de omzwervingen van een opgezette Afrikaan tussen 1831 en 1997, als een meeslepende aanklacht tegen opportunisme, 'persoonlijk en beschouwend', 'erudiet en nooit belerend'.

De laureaat zag in de unanieme bekroning van zijn boek, gekozen uit een totaal van 377 ingezonden titels, ook een erkenning van het non-fictie genre.

Westerman stelde ter plekke voor het formele onderscheid tussen fictie en non-fictie af te schaffen, en introduceerde een nieuw kwaliteitsonderscheid: voortaan zou het beter te zijn te spreken over 'non-frictie', een aanduiding voor boeken die de lezer onberoerd laten, en 'frictie': boeken die 'ons prikkelen en even uit het lood doen slaan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden