Gouden Strop voor Gauke Andriesse

Voor zijn thriller De handen van Kalman Teller heeft Gauke Andriesse (1959) de Gouden Strop gewonnen voor het beste misdaadboek. De auteur kreeg de prijs van 10 duizend euro vanavond uitgereikt tijdens de Avond van Het Spannende Boek in de Amsterdamse Melkweg. De jury koos de thriller van Andriesse uit een recordaantal inzendingen van 111. Tot de genomineerden behoorde Peter Buwalda, wiens debuut Bonita Avenue onlangs ook al in de race was voor de Libris Literatuur Prijs. Die werd gewonnen door Yves Petry.

(Van links naar rechts) Corine Kisling en Paul Verhuyk (De duim van Alva), Jacob Vis (De Imker), Gauke Andriesse (De handen van Kalman Teller), Lupko Ellen (Herenboer) en Peter Buwalda (Bonita Avenue) op de schietbaan van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Op de schietbaan van het NFI werden begin april de genomineerden voor de Gouden Strop 2011 bekendgemaakt. © anp

'In een genre waarin doorgaans de losse eindjes keurig aan elkaar worden geknoopt, durft Andriesse het aan gewoon wat eindjes open te laten.' Dat vond de jury van de Gouden Strop, onder voorzitterschap van actrice Inge Ipenburg, getuigen van durf. De bewuste losse eindjes van Andriesse 'knagen nog lang na', heette het enigszins raadselachtig.

Schrijver Gauke Andriesse is van huis uit ontwikkelingseconoom, hij werkte in het Andes-gebergte en verblijft nog regelmatig in Afrika, waar hij instellingen ondersteunt die microkredieten verlenen. Sinds enkele jaren schrijft hij ook thrillers, rond de privé-detective met de naam Jager Havix. In de vierde, De handen van Kalman Teller, bijt Havix zich vast in de zaak Mira Roes, die door een medische fout invalide is geraakt. Havix zint op wraak. En die neemt hij. Daar tussendoor weeft Andriesse het verhaal van Kalman Teller, de mysterieuze Joodse opdrachtgever van de privé-detective.

Vrouwen

Tijdens de uitreiking gisteren ging juryvoorzitter Ipenburg uitgebreid in op een polemisch artikel van Pauline Slot uit de Volkskrant van 10 mei. 'Vrouwen kunnen gewoon niet schrijven of in elk geval een stuk minder goed dan hun mannelijke collega's', was Slots ironisch bedoelde conclusie. Schrijfsters tellen weliswaar volop mee in de boekhandel en in de publieksgunst, maar ineens niet meer zodra er grote prijzen moeten worden uitgedeeld.

Ipenburg koos voor een nog ironischer repliek. Vrouwen zijn goed af: ze hoeven niet mee te dingen naar die prijzen en gaan toch 'met een volle beurs fluitend naar de bank' - dit als verwijzing naar het succes van Saskia Noort, Suzanne Vermeer en Simone van der Vlugt. Dat kunnen de zwoegende mannen hen niet nazeggen. Die zijn pas te beklagen.

Anders

Om eventuele kritiek voor te zijn, wees Ipenburg erop dat het bij de 25ste Gouden Strop al niet anders ging: allemaal mannen die waren genomineerd (Lupko Ellen, Jacob Vis, Andriesse en Buwalda), plus een schrijversduo (het echtpaar Paul Verhuyck en Corine Kisling), wat neerkomt op 'een halve schrijfster. Dat tikt niet echt aan.'

En dan was de prijs, zie je wel, óók nog voor een man. Niemand die er mee leek te zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden