nieuws week van spannende boek

Gouden Strop voor auteur Willem Asman: Enter is beste Nederlandstalige thriller van het jaar

De Gouden Strop 2018 is gewonnen door Willem Asman met zijn boek Enter. Hij ontving woensdagmiddag de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen. ‘Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen’, valt in het juryrapport over Enter te lezen.

Een vergelijkbaar enthousiasme was onder Nederlandse lezers en recensenten al te bespeuren sinds Asmans vijfde thriller vorig jaar zomer verscheen. Met Enter had de Amsterdamse auteur zijn nieuwe thrillerreeks Rebound, waarvan hij de voorbije maanden ook de vervolgdelen Error en Exit voltooide, krachtig neergezet. ‘Met dit razend spannende verhaal komt de Gouden Strop dichtbij’, schreef de Volkskrantrecensent in een opgetogen oordeel.

Omslag van Willem Asmans bekroonde boek Enter. Beeld Willem Asman

Tot groot genoegen van Asman zelf, die in 2006 naast de Gouden Strop had gegrepen met zijn debuut De Cassandra-paradox. Ook voor de Diamanten Kogel, de Belgische tegenhanger van De Gouden Strop, greep Asman mis met zijn ingenieuze thriller over het Amerika na 9/11. Een lot dat ook zijn bewierookte politieke thriller Wondermans eindspel in 2009 was beschoren - het bleef bij een eervolle nominatie.

Lang leek zijn thriller Koninginnedag, dat onder meer teruggrijpt op het koninginnedagdrama met de zwarte Suzuki Swift in Apeldoorn in 2009, zijn laatste. Zeven jaar bleef het stil rond Asman, die in deze periode wel enkele jaren voorzitter was van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en overstapte van uitgeverij Cargo naar Ambo Anthos.

Nu is er voor Asman dan toch de bekroning voor Enter, dat verhaalt over een geheime organisatie en een vrouw die met haar dochter in het getuigenbeschermingsprogramma zit. Hij wint de Gouden Strop, vernoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek, en een geldbedrag van 20 duizend euro.  De andere genomineerde titels waren Akte van berouw van Chris Houtman,  Bling Bling 2. De Zaventemmers van Jan Van der Cruyss, Broertje van Michael Berg en Over het spoor van Eva Keuris. Keuris heeft wel de Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, gekregen.

De bekendmaking van de twee prijzen vormt de aftrap voor de Spannende Boeken Weken, die nog tot en met 24 juni duren. Tijdens deze weken staat veruit het populairste boekengenre onder Nederlandse vakantiegangers - 53 procent zegt thrillers en spannende fictie mee te nemen – in de aandacht.  Oud-D66-voorman Boris Dittrich schreef speciaal voor de Spannende Boekenweken het geschenkboek Barst.

Een thriller schrijven, hoe doe je dat eigenlijk? Nou, zo

Op zoek naar de gouden formule voor spannende boeken stuitte Julien Althuisius op de Tien Geboden van thrillergodfather John Grisham, die ze weer van Brian Garfield had. Hij legde ze voor aan misdaadauteurs Tomas Ross, Simone van der Vlugt, Saskia Noort, Gauke Andriesse en Charles den Tex.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden