Gouden Palm naar migrantendrama Dheepan

'De titel is een echec', grapte Jacques Audiard (63) afgelopen week over de speelfilm waarmee hij  vanavond in de Palme d'Or won, de hoogste onderscheiding van het Cannes Filmfestival.

Bor Beekman
Audiard met de Gouden Palm. Beeld ap
Audiard met de Gouden Palm.Beeld ap

Dheepan werd kort voor het festival begon ingestuurd onder een werktitel, die werd gehandhaafd uit gebrek aan een beter alternatief. Het migrantendrama van de Franse regisseur volgt een drietal door de burgeroorlog beschadigde Tamil-vluchtelingen die een bestaan trachten op te bouwen in een door drugscriminelen gerunde Franse achterbuurt. Die drie vormen een gezin, al kennen de man, vrouw en dochter elkaar in feite niet - de gezinsband werd verzonnen om de kans op asiel te vergroten.

Hoofdrolspeler is de onbekende acteur en schrijver Jesuthasan Antonythasan. Net als het hoofdpersonage Dheepan in de film raakte hij als oud-militair van de Tamil Tigers in Frankrijk verzeild. Op de vraag of de eerste jaren aan de onderkant van de Franse samenleving even weinig vrolijk waren als in de film, antwoordde Antonythasan afgelopen week: 'het was veel erger'.

Audiard, wiens faam als scenarist en cineast groeide dankzij alom geprezen drama's als Un prophète (Grand Prix, Oscarnominatie) en De rouille et d'os, werd voorafgaand aan de prijsuitreiking in het festivalpaleis niet als groot kanshebber beschouwd. Dheepan werd alom goed ontvangen door de critici, maar niet tot Audiards beste werk gerekend.

De tweede prijs, de Grand Prix, ging naar Saul Fia van László Nemes (38), het Hongaarse Auschwitzdrama waarover al veel te doen was tijdens het twaalfdaagse festival. In de gruwelijke film volgt de camera anderhalve dag lang een lid van het sonderkommando, de groepen joden die gedwongen assisteerden bij het en verbranden, voor ze zelf werden omgelegd.

De juryvoorzitters van de 68e festivaleditie, de gebroeders Joel en Ethan Coen, benadrukten na afloop dat ze niet als critici te werk waren gegaan, maar met een kunstenaarsblik naar kunst van anderen hadden gekeken. In Cannes dringt de festivaldirectie er op aan dat de prijzen zoveel mogelijk verdeeld worden. Een film kan niet en de Palm én beste acteur of actrice winnen, wat soms voor vreemde of onverwachte wendingen zorgt bij de verdeling. Opmerkelijk was dat de populaire Italiaan Paolo Sorrentino, net als bij de festivalpremière van La grande bellezza (dat later de Oscar won), ook nu geheel geen prijzen won met zijn nieuwe tragikomedie Youth.

Speculaties

In de aanloop naar vanavond werd flink gespeculeerd in Cannes. Bor Beekman noemt het een editie zonder ultieme favoriet. Lees hier (+) zijn voorbeschouwing.

De prijswinnaars

Gouden Palm
Dheepan (Jacques Audiard)

Grand Prix
Saul Fia (László Nemes)

Jury prijs
The Lobster (Yorgos Lanthimos)

Beste regie
The Assassin (Hou Hisao-Hsien)

Beste scenario
Chronic (Michel Franco)

Camera d’or, beste debuut
La tierra y la sombran (Cesar Augusto Acevedo)

Beste acteur
Vincent Lindon (La loi du marché)

Beste actrice (gedeeld)
Rooney Mara (Carol), Emmanuelle Bercot (Mon Roi)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden