NieuwsFilmfestival Venetië

Gouden Leeuw voor Joker, Zilveren Leeuw naar Polanski’s J’accuse

Joker is zaterdagavond bekroond met de Gouden Leeuw, de belangrijkste prijs van het Venetië filmfestival. De film over de wordingsgeschiedenis van Batmans aartsvijand hevelt superschurk Joker over naar een realistisch getinte grotestadsnoir: hoe een mislukte clown met waanideeën niet voor vol wordt aangezien in een cynische samenleving, tót hij een reeks moorden pleegt.

Regisseur Todd Phillips en acteur Joaquin Phoenix met de Gouden Leeuw. Beeld AFP
Regisseur Todd Phillips en acteur Joaquin Phoenix met de Gouden Leeuw.Beeld AFP

De 48-jarige Amerikaanse regisseur Todd Phillips, eerder vooral bekend van zijn luchtigere vrijgezellenfeest-hittrilogie The Hangover, eerde bij de inontvangstneming van de prijs in Venetië bovenal zijn hoofdrolspeler, Joaquin Phoenix. ‘De meest woeste, dappere en onbevooroordeelde leeuw die ik ken, dank dat je me je krankzinnige talent toevertrouwde!’

Phoenix is virtuoos als Joker, en wordt getipt voor een Oscarnominatie. Zo doet het Italiaanse festival wederom waar het al enkele jaren in uitblinkt; een springplank bieden voor de meer prestigieuze Hollywood-titels.

Pas na lang lobbyen kreeg Phillips de vrije(re) hand met het joker-personage, dat deel uitmaakt van de strikt bewaakte superheldenstal van de DC-studio. ‘Ik ben beïnvloed door de grote karakterstudies uit de jaren zeventig cinema’, zei de regisseur bij de première van Joker, eerder in Venetië. ‘Ik dacht al lang: waarom zou dat níet kunnen met de comic-wereld? Echt diep ingaan op een personage.’

Historisch drama

De grote juryprijs, de tweede prijs van het festival, in de vorm van een Zilveren Leeuw, werd door de jury toegekend aan het historische drama J’accuse van Roman Polanski. Een beladen moment tijdens het eindgala: juryvoorzitter Lucrecia Martel had op de eerste festivaldag al beloofd niet te zullen applaudisseren voor Polanski, en de Argentijnse cineast hield woord. De overige juryleden klapten wel, toen Polanski’s echtgenote Emmanuelle Seigner (53) het beeldje in ontvangst nam. De 86-jarige Pools-Franse cineast kon er zelf niet bij zijn, vanwege het Italiaanse uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten, waar hij nog altijd gezocht wordt vanwege zijn verkrachtingszaak uit de jaren zeventig.

 Emmanuelle Seigner neemt de Zilveren Leeuw in ontvangst namens regisseur Roman Polanski. Beeld AFP
Emmanuelle Seigner neemt de Zilveren Leeuw in ontvangst namens regisseur Roman Polanski.Beeld AFP

J’accuse gaat over de zaak van de Joodse legerofficier Alfred Dreyfus, die ten onrechte werd veroordeeld voor hoogverraad in een van antisemitisme druipende Frankrijk van eind negentiende eeuw. De film is gebaseerd op historische thriller An Officer And A Spy uit 2013 van de Brit Richard Harris. Polanski’s nieuwe, in Frankrijk gefilmde drama won in Venetië ook nog de Fipresci-prijs, de prijs van de internationale critici die de regisseur in 1962 al eens won met zijn speelfilmdebuut Knife in the Water.

De Zilveren Leeuw voor beste regie ging naar Roy Anderssons About Endlessness. De stijlvaste 76-jarige Zweedse filmer won met zijn uitgekiende en somber-humoristische tableaux vivants in Venetië in 2014 al eens de Gouden Leeuw, voor A Pigeon Sat on a Branch Reflecting On Existence.

Prijzen 76ste editie Venetië filmfestival

Gouden Leeuw : Joker (Todd Phillips)

Zilveren Leeuw, grote juryprijs: J’accuse (Roman Polanski)

Zilveren Leeuw, beste regie: About Endlessness (Roy Andersson)

Coppa Volpi, beste actrice: Ariane Ascaride (Gloria Mundi)

Coppa Volpi, beste acteur: Luca Marinelli (Martin Eden)

Beste scenario: No. 7 Cherry Lane (Yonfan)

Speciale juryprijs: La mafia non è più quella di una volta (Franco Maresco)

Beste jonge acteur/actrice: Toby Wallace (Babyteeth)

Ariane Ascaride Beeld Joel C Ryan/Invision/AP
Ariane AscarideBeeld Joel C Ryan/Invision/AP

Lees meer over het filmfestival van Venetië

De juryvoorzitter van het filmfestival van Venetië moet niets weten van de nieuwste Polanski, maar de artistiek directeur wil juist kunst en de maker scheiden.

Ook over het gruwelijke oorlogsdrama The Painted Bird zijn de meningen op het Filmfestival van Venetië verdeeld. Schitterend, vinden sommigen, pervers effectbejag, vinden anderen. Volgens regisseur Václav Marhoul zelf, is het een pleidooi voor liefde en menselijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden