Gouden Kalveren stappen af van jurysysteem

De Nederlandse filmprijzen zullen met ingang van dit jaar worden gekozen door een academy van filmprofessionals. De tijd van klagen over de jury is voorbij.

null Beeld Gouden Kalf voor Tivoli Vredenburg
Beeld Gouden Kalf voor Tivoli Vredenburg

Voortaan worden de winnaars van de Gouden Kalveren gekozen door de filmvakgroep zelf. Dit maakt het Nederlands Film Festival vandaag bekend, samen met de Dutch Academy for Film (DAFF), het nieuwe orgaan dat de stemmende filmprofessionals zal huisvesten.

Nederlands meest prestigieuze filmprijzen werden sinds de eerste uitreiking in 1981 verdeeld door een jaarlijks van samenstelling wisselende, onafhankelijke jury. 'In het veld klonk al langer de roep om een nieuw systeem', zegt Willemien van Aalst, directeur van het Utrechtse festival dat de uitreiking verzorgt, en ook zal blijven verzorgen. Dat er na afloop van de vorige editie veel kritiek was over het prijzengala heeft volgens haar niks met het besluit te maken. 'In 2008 is de overstap ook al eens serieus overwogen. Het wordt tijd het nu eens echt te doen.'

Hollywood

Behalve in Hollywood, waar de Oscars worden verdeeld door zo'n ingenieus samengesteld Academy-systeem, werken ook Europese filmlanden als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk met een stemmende vakgroep. In Nederland werd de afgelopen jaren al gelobbyd voor een omwenteling; onder meer Paul Verhoeven en de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema (Interstellar) spraken zich er voor uit.

De overstap naar het nieuwe systeem is ingrijpend. Voortaan zullen de nominaties eerder bekend worden gemaakt, opdat de verenigde stemmers de films tijdig kunnen beoordelen. Een plotseling opduikende winnaar, zoals Aanmodderfakker dit jaar, zal niet meer voorkomen. Ook de films die in première gaan op het NFF dingen niet meer mee. 'Een van de voordelen is dat de te nomineren films allemaal bekend zullen zijn bij het publiek', zegt van Aalst, die voor de festivalpremières een speciale nieuwe prijs zal introduceren, met daaraan gekoppeld een geldbedrag.

Met name in de jaren dat slecht bezochte artistieke films de voornaamste Kalveren wonnen, klonk er gemor in de filmwereld. Bijvoorbeeld toen de jury onder leiding van Pieter Broertjes in 2010 het Kalf voor beste film aan Joy toekende, een artistiek drama van Mijke de Jong met tweeduizend bezoekers.

null Beeld Poster Aanmodderfakker
Beeld Poster Aanmodderfakker

Hechte filmgemeenschap

Met de overstap naar vakprijs zouden de Kalveren ook kunnen bijdragen aan een hechtere filmgemeenschap, zegt Jules van den Steenhoven, cameraman en voorzitter van de NSC (Netherlands Society of Cinematographers). Hij is een van de initiatiefnemers van de Academy en gaat er vanuit dat de oprichting behalve tot betere filmprijzen, ook zal leiden tot meer debat en gedeelde kennis over die Nederlandse cinema. Hij schat de groep aan te sluiten stemmers uit de verschillende filmvakverenigingen nu al ongeveer op 250. Volgens Van Aalst krijgen eerdere Gouden Kalf-winnaars automatisch stemrecht.

Hoe de stemregels precies gelden, zal pas in maart bekend worden gemaakt. Vermoedelijk zullen afvaardigingen uit de verschillende vakgroepen (regisseurs, acteurs, scenaristen enz) eerst álle films zien, voordat ze kunnen gaan nomineren. Vervolgens zal in een finale stemronde door alle leden de winnaars worden gekozen, met een nader te bepalen gewogen telling. NFF-directeur Van Aalst: 'Het zal niet in één keer perfect gaan. En als het na twee jaar echt niet werkt, kunnen we altijd weer terug naar een jurysysteem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden