Gouden Kalf: beste speelfilm spreekt dialect

Het Limburgse mijnstreekdrama Gluckauf was vrijdagavond de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. Bloed, zweet & tranen kreeg veel acteursprijzen.

Bor Beekman
Prijswinnaars Georgina Verbaan (links) en Martin Fischer (derde van links). Beeld Arie Kievit
Prijswinnaars Georgina Verbaan (links) en Martin Fischer (derde van links).Beeld Arie Kievit

De in Limburgs dialect gesproken speelfilm Gluckauf is de grote winnaar van de Gouden Kalveren. Tijdens de uitreiking van de nationale filmprijzen, vrijdagavond in het Beatrix-theater te Utrecht, werd het mijnstreek-misdaaddrama van regisseur Remy van Heugten (39) bekroond met het kalf voor beste film, regie, scenario en camera. Vooraf werden de kansen van Gluckauf al hoog ingeschat, met tien nominaties. De film ging eerder dit jaar in première in de Tiger-competitie van het Rotterdam Filmfestival en trok 17 duizend bezoekers.

De publieksfilms vonden dit jaar met name waardering in de acteurscategorieën. Namens de Hazes-biopic Bloed, zweet & tranen (310 duizend bezoekers) mochten hoofdrolspeler Martijn Fischer (Hazes), en bijrolspelers Hadewych Minis (Rachel) en Raymond Thiry (pa Hazes) het kalf in ontvangst nemen. Beste actrice is Georgina Verbaan voor haar spel in Mike van Diems comebackkomedie De Surprise (97 duizend bezoekers).

De gala-avond markeerde ook het opstaan van twee veelbelovende en eigenzinnige debutanten. Morgan Knibbe (26) won het kalf voor beste documentaire en beste geluid voor zijn als hallucinatie gefilmde vluchtelingendocumentaire Those Who Feel the Fire Burning. Regisseur Sam de Jong (29) zag zijn stilering van het Amsterdamse straatleven in Prins geëerd voor beste montage en beste muziek.

Vakgenoten

Voor het eerst in de geschiedenis van de Kalveren oordeelden enkel vakgenoten over de films, middels de in maart opgerichte Dutch Academy For Film. Eén groot voordeel: waar de jury vaak de neiging had de prijzen keurig te verdelen, lijkt de stembus toch wat eerlijker.

Het Nederlands Film Festival, dat jaarlijks afsluit met het deels live op televisie uitgezonden kalverengala, verbouwde dit jaar. Een nieuwe galalocatie, een nieuw stemsysteem en nieuwe festivalonderdelen, zoals het van filmliefde getuigende 'Forum van de regisseurs'. Ook kwamen er interessante gasten naar Utrecht, onder wie prominente Nederlandse filmvaklui zoals de cameraman en kostuumontwerpster van de nieuwe James Bond.

Rumoer

Vooraf was er rumoer: een aantal producenten, onder wie Klaas de Jong van het zee-epos Michiel de Ruyter, trok hun films terug. Dit uit onvrede over de volgens hen geringe erkenning van en aandacht voor 'publieksfilms'.

Na de consternatie kreeg de officiële verkiezing van publiekskalf gisteravond een zonderlinge ontknoping. Niet Gooische Vrouwen 2 of Michiel de Ruyter, maar De club van Sinterklaas & het pratende paard kwam als grote winnaar uit de bus. Duidelijk de film met het meest actieve contingent fans, op internet.

Puntje voor de evaluatie.

Gouden Kalveren 2015

Beste film Gluckauf
Beste regie Remy van Heugten (Gluckauf)
Beste scenario Gustaaf Peek (Gluckauf)
Beste montage Prins (Mieneke Kramer)
Beste actrice Georgina Verbaan (De surprise)
Beste acteur Martijn Fischer (Bloed, zweet & tranen)
Beste vrouwelijke bijrol Hadewych Minis (Bloed, zweet & tranen)
Beste mannelijke bijrol Raymond Thiry (Bloed, zweet & tranen)
Beste camera Mark van Aller (Gluckauf)
Beste production design De surprise (Hubert Pouille)
Beste muziek Prins (Palmbomen)
Beste sound design Vincent Sinceretti, Taco Drijf-hout (Those Who Feel The Fire Burning)
Beste lange documentaire Those Who Feel the Fire Burning (Morgan Knibbe)
Prijs van de Nederlandse filmkritiek Tussen 10 en 12 (Peter Hoogen-doorn)
Beste televisiedrama Geen koningen in ons bloed (Mees Peijnenburg)
Beste actrice televisiedrama Ariane Schluter (Een goed leven)
Beste acteur televisiedrama Jonas Smulders (Geen koningen in ons bloed)
Beste korte film Under the Apple Tree (Erik van Schaaik)
Beste korte documentaire Verboden vlucht (Hester Overmars)
Gouden Kalf van het publiek De club van Sinterklaas & het pratende paard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden