Gottfried Keller, Evie Wyld en Tim Noakes

En dan hier nog nieuw leven voor een versmaad debuut uit 1854, de dood van Jakes schapen, liefde voor gevorderden en andere net verschenen titels.

Gottfried Keller. Athenaeum-Polak; €49,99

Groene Heinrich

De 'Shakespeare van de novelle' werd de Zwitserse auteur Gottfried Keller (1819-1890) genoemd. Maar dat was jaren nadat hij was gedebuteerd met de lijvige roman Groene Heinrich (1854/55) , dat bij verschijnen kritiek kreeg van zedelijk-morele aard. Na 25 jaar kocht hij de resterende 120 exemplaren van de eerste druk van zijn uitgever op, en stookte er naar eigen zeggen de kachel mee. Hij herschreef het debuut, en bracht er in 1880 de nieuwe, gladde en kitscherige versie van uit. Vertaler Peter Kaaij is wereldwijd de eerste die het verdwenen oorspronkelijke debuut, over een vroeg gefnuikte landschapsschilder, een nieuw leven geeft.

Bevrijding

Met een terugblik op de jaren negentig, toen hij kunstacademie-student in Utrecht was, wil Johnny Mooijman zijn hoofd leger maken. 'Dat ik een fascist bent, een antisemiet, iemand met een anusfixatie, een moedercomplex, inferioriteitscomplex of een autoriteitsneurose, het kan mij niets schelen.' De verteller uit de roman Bevrijding van Willem du Gardijn wil gewoon weer kunnen genieten van de vogels en de bloemen, 'en, ja, het weer'.

Willem du Gardijn. Koppernik; €18,50

Overal vogelzang

Evie Wyld (1980) runt een boekhandel in de Londense wijk Peckham. En ze schrijft. In 2013 verscheen haar roman All the Birds, Singing die meermalen werd bekroond en nu door Roos van de Wardt is vertaald als Overal vogelzang. Daarin wordt de jonge vrouw Jake, woonachtig op een oude boerderij op een winderig eiland, geconfronteerd met leeggebloede, verminkte schapen. Is het een hond, zijn het kinderen, of er iemand anders die Jake bang wil maken?

Evle Wyld. De Geus; €19,95

Hoe het licht valt

In zijn nieuwe bundel Hoe het licht valt spreekt de dichter Anton Ent uit dat hij 'vergrast of versteend' zou willen zijn, 'maar ik verman me'. Zijn heteroniem Marieke Jonkman neemt de slotcyclus voor haar rekening, als vrouw, 'als ding/ met buik, borsten, billen. Ik zou wel anders/ willen maar naakt blijft naakt, steenkoud.'

Anton Ent. Kleine Uil; €15 Beeld nvt

Roaring Nineties of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd

In Roaring Nineties of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd vervlecht filosofe en schrijfster Jannah Loontjens herinneringen aan haar persoonlijke leven met observaties over de jaren negentig en het huidige decennium. 'Nostalgisch verlangen kent twee tegengestelde bewegingen die elkaar uitdagen; enerzijds creëert het gemis van een voorbije periode pijn, maar de nostalgicus geniet ook van die pijn en vergroot hem zo mogelijk door zijn herinneringen steeds gelukkiger en verrukkelijker voor te stellen.'

Jannah Loontjes. Ambo Anthos, €18,99 Beeld nvt

Relaties, hoe doe je dat?

Dit boek draait om hoe je de vluchtige schaduw die we een liefdesrelatie noemen, kunt grijpen en bevatten, hoe je die relatie kunt zien voor wat ze is en kunt leren haar vorm te geven', schrijft de Amerikaanse psychologe Sue Johnson in het voorwoord van Relaties, hoe doe je dat? van relatie- en gezinstherapeute Karin Wa-genaar. Johnson is de grondlegger van de Emotionally Focused Therapy (eft), Wagenaar haalde de therapie tien jaar geleden met veel succes naar Nederland.

Karin Wagenaar. Van Duuren; €19,95

Tijd - Hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden

Tijd is een blijvertje, als onderwerp. Joke Hermsen en Marli Huijer schreven erover, deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van de bundel essays die filosoof en historicus Rüdiger Safranski er in 2014 aan wijdde en waarin ook hij een filosofisch pleidooi houdt voor aandacht en bezinning: Tijd - Hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden. 'De weg door het labyrint van onze ervaringen met de tijd begint bij de verveling, want nergens anders wordt de tijd zo opvallend als wanneer hij niet wil verstrijken, wanneer hij stokt.'

Rüdiger Safranski. Atlas Contact, €24,99

De Real Meal Revolutie

Meer energie, betere nachtrust, betere bloedsuikerspiegel en, hoera!, gewichtverlies: wie wil dat niet? En het kan zomaar geregeld worden. Gewoon een kwestie van stoppen met granen en ander koolhydraatrijk tuig, althans als je bewegingswetenschapper Tim Noakes moet geloven. Komende week verschijnt de Nederlandse versie van De Real Meal Revolutie, waarover Sir Edmund eind vorig jaar een interview met hem had: 'Het probleem is niet dat mensen hart- en vaatziekten hebben of diabetes of een hoge bloeddruk, het probleem is dat ze ongevoelig zijn voor insuline. Dat veroorzaakt al die andere aandoeningen.'

Tim Noakes. Atlas Contact; €24,99
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden