NieuwsInktspotprijs

Gorilla wint Inktspotprijs 2019

Winnaar Inktspotprijs 2019: Gorilla, De tralies van Trump. 
 Beeld Gorilla
Winnaar Inktspotprijs 2019: Gorilla, De tralies van Trump.Beeld Gorilla

Weinig snoeiharde cartoons afgelopen jaar, constateerde de jury van de Inktspotprijs, maar wel veel 'geestige en scherpe'. Winnaar was een tekening ‘van internationale allure’: ‘De tralies van Trump’, van tekencollectief Gorilla.

Karolien Knols

Op 18 juni 2018 publiceerde De Groene Amsterdammer een spotprent van het tekencollectief Gorilla, getiteld De tralies van Trump. Het is een prent over de Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen die aan de zuidgrens van de Verenigde Staten werden opgepakt, van hun ouders gescheiden, en opgesloten – in kooien, zoals kranten schreven. Gorilla – bestaand uit Herman van Bostelen, Richard van der Laken, Pepijn Zurburg, Alex Clay en Karin van den Brandt – maakte daar een visuele woordspeling op. Trump, de letters van zijn naam worden tralies, vastgehouden door handen.

‘Een tekening van internationale allure,’ zo oordeelde de jury van de Inktspotprijs, en ook: ‘Een tekening als partituur, een strak gecomponeerd muziekstuk.’ De tralies van Trump won er de de Inktspotprijs 2019 mee, de jaarlijkse prijs van de beste politieke tekening.

Voorafgaand aan de uitreiking, dinsdag in Nieuwspoort, bracht juryvoorzitter Sheila Sitalsing in herinnering dat het nog maar een paar maanden geleden was dat The New York Times besloot te stoppen met de publicatie van een dagelijkse politieke spotprent in zijn internationale editie. Aanleiding daarvoor was een prent van de Portugese tekenaar Antonio Morreiro Antunas, waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was afgebeeld als blindengeleidehond van Donald Trump. Er werd voor de deur van de redactie gedemonstreerd, op sociale media geklaagd en gedreigd, er kwam officieel protest vanuit Israël. Capitulatie voor moralistische meutes, noemden critici de beslissing van The New York Times.

‘Leidt dit soort commotie ertoe dat tekenaars met de handrem erop tekenen?’ vroeg Sitalsing zich af, om meteen het antwoord te geven: de honderd inzendingen die tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019 werden gepubliceerd, waren ‘ontzettend goed, heel geestig, buitengewoon scherp en heerlijk taboeloos’. Maar snoeihard en confronterend, ‘opspattend bloed en rollende koppen’? Daar had de jury er best meer van willen zien.

Tweede prijs: Men of God, Law of men, op 20 februari 2019 gepubliceerd op online platform Cartoon Movement. Beeld Emanuele Del Rosso
Tweede prijs: Men of God, Law of men, op 20 februari 2019 gepubliceerd op online platform Cartoon Movement.Beeld Emanuele Del Rosso

De tweede prijs ging naar Emanuele del Rosso van het collectief Cartoon Movement, een internationaal platform voor politieke cartoons. Men of God, law of men heet de tekening. We zien een gezichtloze priester met een gouden kettinkje om zijn nek. Daaraan hangt een speen. ‘Een prent zonder spotternij,’ aldus de jury, ‘hij is vooral beklemmend.’ De derde prijs is voor een strip van Pieter Geenen - bedenker van de dagelijkse strip over Anton Dingeman in dagblad Trouw. Brexit in pers en krant is volgens de jury vooral vanwege de zelfspot ‘een parel onder de Dingemansen'.

Derde prijs: Brexit in pers en prent, op 15 maart 2019 gepubliceerd in Trouw. Beeld Pieter Geenen
Derde prijs: Brexit in pers en prent, op 15 maart 2019 gepubliceerd in Trouw.Beeld Pieter Geenen

Drie eervolle vermeldingen gingen tenslotte naar Witte mannen van Peter de Wit, de cartoon van Lectrr (Steven Degryse) over het vrijgeven van het rapport van speciale onderzoeker Mueller, en naar Internationale Vrouwendag van Marijn ofwel Mat Rijnders. De expositie met alle 100 ingezonden cartoons reist door het land.

Eervolle vermelding voor Witte mannen, uit de Volkskrant van 18 oktober 2018. Beeld Peter De Wit
Eervolle vermelding voor Witte mannen, uit de Volkskrant van 18 oktober 2018.Beeld Peter De Wit
Ook een eervolle vermelding voor Internationale vrouwendag, 9 maart 2019 in Eindhovens Dagblad. Beeld Marijn
Ook een eervolle vermelding voor Internationale vrouwendag, 9 maart 2019 in Eindhovens Dagblad.Beeld Marijn
De laatste eervolle vermelding is voor Mueller Rapport, op 18 april 2019 gepubliceerd in De Standaard en The New York Times. Beeld Lectrr
De laatste eervolle vermelding is voor Mueller Rapport, op 18 april 2019 gepubliceerd in De Standaard en The New York Times.Beeld Lectrr
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden