Gordita's met chili con carne

Wolfje van bijna 10 lust bijna niets. Gelukkig zijn er bij ons op stal pony Flip en pony Cracker. Daar houdt Wolfje wel van, dus houdt ze nu ook van vlaflip en crackers.

Ingrediënten

1 grote ui, gesnipperd, olie
1 blikje tomatenpuree
1 à 2 theel. chilipoeder 2 theel. paprikapoeder
250 gr. (vega)gehakt
1 rode puntpaprika, 1 courgette, in kleine blokjes
1 blik rode nierbonen
2 à 3 ananasringen, fijngesneden, wat ananasvocht
1 zakje gordita's
zout, peper
1 zakje geraspte kaas (die goed smelt)
'Maar ik kan dat kind toch niet alleen maar vlaflips en crackers voorzetten?', vraagt haar moeder. Haar eigen pony heet Shiva en dat is wel prachtig, zo'n hindoeïstische godheid, maar voor de maaltijden van je dochter heb je er niets aan.

Aan mij heb je ook niet zo veel op dit gebied. Ik heb geen kinderen en ik ben dus altijd de suikertante. Als er al eens iemand onder de tien bij mij op bezoek komt, mag hij wat mij betreft alles eten of laten staan. In feite was dat ook de strategie die mijn moeder toepaste bij het dagelijks eten. Het enige verplichte gruwelnummer was de melk. Die verdween, als het even kon, standaard in de hondenbak. Alleen als er echt niet aan te ontkomen viel, dronk ik mijn glas met dichtgeknepen neus zo snel mogelijk leeg en nam daarna meteen een van te voren zorgvuldig uitgezochte hap lekkers om de melksmaak maar niet te hoeven proeven.

Hoe dat precies werkt met de smaakpapillen en de hersens van een meisje dat alleen iets lust als het net zo heet als haar favoriete pony's, zou ik niet weten. Misschien moet Wolfje het maar eens proberen met een echte flipover met rode vulling. In wat meer culinaire termen: gordita's (kleine tortilla's, voorverpakt in de supermarkt) met chili con carne (of vegagehakt). Het kan helpen de groenten heel klein te snijden. Dan vallen ze minder op.

Verwarm de olie in een braadpan en fruit de ui. Bak dan de tomatenpuree mee en vervolgens gehakt en chilipoeder en/of paprikapoeder. Voeg de paprika en de courgette toe. Laat alles even doorbakken. Doe er de bonen bij en de stukjes ananas. Maak het geheel eventueel wat smeuïger met ananasvocht. Laat het een minuut of 15 pruttelen. Proef en breng op smaak (van een eigenwijs bijna tienjarig meisje).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de gordita's met water en leg er wat van het bonenmengsel op. Doe dan de flipover-act: vouw de gordita dubbel en leg die in een ovenschaal. Maak zoveel gordita's als nodig. Bestrooi ze met kaas en zet een minuut of 10 in de oven. Je kunt er sla bij serveren.




Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden