Gooische Vrouwen 2 best bezochte bioscoopfilm van 2014

Gooische Vrouwen 2 is met bijna 1,2 miljoen bezoekers veruit de best bezochte bioscoopfilm van 2014. In totaal werden er vorig jaar meer dan 30,5 miljoen bioscoopkaartjes verkocht in Nederland. Bij elkaar zorgde dit voor een omzet van 250 miljoen euro. Daarmee zijn de resultaten nagenoeg gelijk aan die van 2013. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs vandaag bekendgemaakt.

Natascha Van Weezel
null Beeld INDEPENDENT FILMS
Beeld INDEPENDENT FILMS

Ook The Hobbit en The Wolf of Wall Street deden het afgelopen jaar goed met respectievelijk 840 en 630 duizend bezoekers. Deze films staan op de tweede en derde plek in de top 20 van bioscoopbezoek in 2014. Andere titels op deze ranglijst zijn: Maze Runner, Interstellar en Guardians Of The Galaxy 3D. Toscaanse Bruiloft en Soof werden naast kaskraker Gooische Vrouwen 2 uitgeroepen tot de populairste films van eigen bodem.

Opmerkelijk is dat Gooische Vrouwen 2, net als de tv-serie en de film Gooische Vrouwen geregisseerd door Will Koopman, pas sinds 4 december draait. Al voor die tijd behaalde de romantische komedie de status van Gouden Film, een onderscheiding toegekend door Het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival, omdat er ruim 100 duizend belangstellenden op de voorpremières afkwamen. Nog voor het einde van het jaar werd Gooische Vrouwen 2 bekroond met een Diamanten Film, voor de miljoenste bezoeker. Gooische Vrouwen, de eerste film over de vriendinnen Claire, Cheryl, Anouk en Roelien, trok 1,9 miljoen bezoekers in 2011 en was daarmee de succesvolste Nederlandse film sinds Flodder in 1986.

Dat de Nederlandse film steeds meer publiek trekt blijkt uit het feit dat niet alleen Gooische Vrouwen 2, Toscaanse bruiloft en Soof in de top 20 staan, maar ook Pak van mijn Hart en Hartenstraat. Bijna 50 miljoen euro besteedden 6,4 miljoen bezoekers samen aan kaartjes voor Nederlandse producties.

Alleen in de top 20 van films vertoond in filmhuizen komt ons land er wat bekaaid vanaf. De lijst, aangevoerd door Boyhood met een bezoekersaantal van 240 duizend, bevat slechts één vaderlandse titel: Aanmodderfakker, in oktober uitgeroepen tot winnaar van het Gouden Kalf voor beste film. In de filmhuizen was The Grand Budapest Hotel de op één na best bekeken film.

Hieronder de Volkskrant-recensies van de vijf best bezochte films van 2014.

Top 20 bioscoopfilms in Nederland 2014

1. Gooische Vrouwen 2
2. The Hobbit (3D): Battle Of The Five Armies
3. The Wolf of Wall Street
4. The Hunger Games: Mockingjay - part 1
5. RIO 2 (NL 3D)
6. Toscaanse Bruiloft
7. Hoe Tem Je Een Draak 2 (3D)
8. Maze Runner
9. Dawn Of The Planet Of The Apes (3D)
10. Soof
11. 22 Jump Street
12. The Hobbit (3D): The Desolation Of Smaug
13. Interstellar
14. Pak van mijn Hart
15. Frozen 3D (NL)
16. Transformers: Age Of Extinction (3D)
17. De LEGO Film (3D)
18. 12 Years A Slave
19. Hartenstraat
20. Guardians Of The Galaxy 3D

Top 20 Nederlandse films 2014

1. Gooische Vrouwen 2
2. Toscaanse Bruiloft
3. Soof
4. Pak van mijn Hart
5. Hartenstraat
6. Mees Kees Op De Planken
7. Dummie De Mummie
8. Mees Kees Op Kamp
9. Club van Sinterklaas en het Pratende Paard
10. Heksen bestaan niet
11. Wiplala
12. Oorlogsgeheimen
13. Toen Was Geluk Heel Gewoon
14. Pijnstillers
15. Lucia de B
16. Wonderbroeders
17. Bro's Before Ho's
18. Sinterklaas & Diego: Het Geheim Van De Ring
19. Dorsvloer Vol Confetti
20. Mannenharten

Top 20 films vertoond in Filmhuizen

1. Boyhood
2. The Grand Budapest Hotel
3. Philomena
4. La Grande Bellezza
5. 12 Years A Slave
6. De 100-Jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween
7. Samba
8. Bon Dieu!
9. Winter Sleep
10. Magic In The Moonlight
11. Deux Jours, Une Nuit
12. Dorsvloer Vol Confetti
13. A Most Wanted Man
14. Ida
15. Tracks
16. Mr. Turner
17. Nebraska
18. August: Osage County
19. Mandela: Long Walk To Freedom
20. Aanmodderfakker

Gooische Vrouwen 2

Als Claire totaal veranderd terugkomt uit Burkina Faso herkennen haar vriendinnen haar amper. Cheryl wil scheiden als ze ontdekt dat Martin haar voor de zoveelste keer bedriegt, Roelien wordt juist ten huwelijk gevraagd door Evert en Anouk dreigt een eetprobleem te ontwikkelen. Duidelijk tijd voor een vriendinnenuitje dus: naar de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk.

Volkskrant-recensent Bor Beekman gaf twee sterren aan Gooische Vrouwen 2. 'De dramatische ontwikkeling is minimaal; iedere vrouw maakt een knik mee in haar relatie, er wordt gehuwd, er gaat iemand dood, dit alles willekeurig en in hoog tempo; en toen en toen en toen', schrijft hij in zijn recensie. Toch werd Beekman aangenaam verrast door het einde. Hoewel hij een lauwe feelgoodontknoping met veel roze en veel muziek had verwacht, was daar plotseling 'een vitaal eindspel. Met een mespuntje oprechte emotie zelfs.'

Gooische Vrouwen 2 trok 1.182.335 bioscoop bezoekers in 2014, wat zorgde voor een opbrengst van 10.094.051 euro.

The Hobbit: Battle Of The Five Armies (3D)

'Laatste deel The Hobbit mist evenwicht', schreef Volkskrant-recensent Berend Jan Bockting over Battle Of The Five Armies. In het derde deel van de filmtrilogie, die is gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien, hebben Bilbo Balings, Thorin Eikenschild en het dwergengezelschap ongewild een dodelijke kracht op de wereld losgelaten na het heroveren van hun thuisland op de draak Smaug. Terwijl de duistere krachten zich bundelen, worden de dwergen, elfen en mensen voor de keuze gesteld: verenigen of vernietigd worden. De Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson maakte eerder al de epische trilogie The Lord of the Rings (2001-2003). Volgens Bockting voelde deze reeks fantasy-films allen een stuk steviger, logischer en natuurlijker aan dan The Hobbit.

833 duizend Nederlanders bezochten The Hobbit: Battle Of The Five Armies (3D) in 2014. Samen zorgden zij voor een omzet van 8,5 miljoen euro.

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street, de nummer 3 in de top 20 van bestbezochte bioscoopfilms in Nederland, kwam al in de eerste week van 2014 uit en bleef maandenlang aan de top. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) is een aan drugs, drank en seks verslaafde effectenmakelaar, die door fraude multimiljonair wordt. Hij smijt enorme sommen geld over de balk met zijn excessieve levensstijl vol feesten. Langzaam ziet Belfort zijn carrière ten onder gaan door aanklachten wegens fraude, waarbij corruptie op Wall Street en invloed van de maffia de grootste rol spelen. De meeste producties met Leonardo DiCaprio trekken veel publiek, maar dit keer bleken de recensies ook positief. Recensent
Bor Beekman gaf de door Martin Scorsese geregisseerde film vier sterren en sprak over een 71-jarige regisseur in topvorm. 'The Wolf of Wall Street speelt meer op de lach, maar heeft in duur (179 minuten) en opbouw (verteller die zich direct tot de kijker richt) veel weg van Scorsese's gangsterepossen uit de jaren negentig.'

The Wolf of Wall Street werd in 2014 door 671 duizend mensen bezocht. Zij betaalden bij elkaar 5,9 miljoen euro voor bioscoopkaartjes.

The Hunger Games: Mockingjay - part 1

Nog een trilogie in de top 5 van meest bezochte bioscoopfilms in Nederland. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2014, gebaseerd op het boek van Suzanne Collins. Hoewel de titel anders doet vermoeden is het de derde film in de overbekende Hunger Games-trilogie. Volkskrant-recensente Floortje Smits gaf de film drie sterren: 'In The Hunger Games: Mockingjay 1 wordt oorlog niet alleen via bombardementen en sabotage-acties uitgevochten, maar ook via de media - waarbij een van de partijen bijvoorbeeld geknielde mensen met een zwarte kap op executeert voor het oog van de camera.' Knap vindt ze dat grootse thema's over revolutie en manipulatie worden aangesneden die griezelig resoneren met de actualiteit. En nog indrukwekkender: de manier waarop die verpakt worden in entertainment voor een jong publiek. Ook is ze erg enthousiast over Oscarwinnares Jennifer Lawrence in de hoofdrol: 'De blik van de passieve Jennifer Lawrence houdt de kijker vast, ondanks een matig boeiend verhaal.'

In 2014 gingen 680 duizend Nederlanders naar The Hunger Games: Mockingjay - part 1. De film leverde een omzet van 5,7 miljoen euro op. Tevens was Jennifer Lawrence volgens Forbes het afgelopen jaar de meest winstgevende acteur van Hollywood. De 24-jarige actrice bracht in 2014 ruim 1,4 miljard dollar op.

Rio 2 (3D)

En we sluiten deze top 5 af met nog een 3D-film. Een slimme zet om een film over Rio de Janeiro uit te brengen tijdens het jaar waarin alle ogen op de Braziliaanse metropool zijn gericht in verband met het WK. Hoewel de film verder niets met voetbal te maken heeft. Blu, Jewel en hun drie kinderen hebben een perfect leven in de magische stad Rio de Janeiro. Wanneer Jewel besluit dat de kinderen moeten leren leven als echte vogels staat ze erop dat de familie naar het Amazonegebied gaat. Terwijl Blu zich probeert aan te passen vreest hij dat hij Jewel en zijn kinderen verliest aan de wilde dieren. Een vrolijke Amerikaanse 3D computeranimatiefilm met de stemmen van Jesse Eisenberg, Anne Hathaway en Andy Garcia. Floortje Smits was niet geheel enthousiast over het verhaal, maar genoot wel van de film: 'Rio 2 straalt wel degelijk, maar vooral als er niets wezenlijks gebeurt. De liedjes zijn visuele feestjes, soms prachtig geanimeerd en altijd bont gekleurd.'

Deze kinderfilm die ook leuk is voor volwassenen werd bezocht door 580 duizend personen en draaide een omzet van 4,7 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden