GoogleArt breidt flink uit naar 151 musea

Google maakt straks om 10:00 uur bekend welke bekende musea nog meer meedoen aan de site waarop je virtueel langs schilderijen kunt wandelen.

Beeld reuters

GoogleArtproject.com, zoals het internetadres luidt, bestaat sinds vorig jaar en bevatte al de kunst van zeventien musea, waaronder in Nederland het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Het wordt nu in één klap bijna tien keer zo groot.

Erbij komen Museum Boijmans Van Beuningen, Kröller-Müller, het Gemeentemuseum Den Haag en het Paleis op de Dam. In totaal zijn er 451 schilderijen uit Nederlandse musea te zien, zo maakt Google vandaag bekend. In België wordt het Museum voor Schone Kunsten in Brussel toegevoegd.

Of je straks ook door de glazen piramide van het Louvre kunt lopen, wordt vandaag duidelijk: om 10 uur kondigt Google aan welke internationale musea zich verder aan de site hebben gelieerd. De gangen van het New Yorkse Metropolitan Museum en het Hermitage Museum in Sint Petersburg waren al virtueel te bezoeken.

In een groot aantal van de musea kun je met Street View langs de schilderijen lopen. Ook stellen sommige instellingen een schilderij beschikbaar in gigapixelresolutie: je kunt op de verf inzoomen tot in de poriën van het gezicht van, bijvoorbeeld, Botticelli's Venus in het Uffizi in Florence, of dat van kapitein Frans Banninck Cocq op de Nachtwacht. Het nieuwste Nederlandse schilderij in gigapixelresolutie is Gerechtigheid (1662) van Jürgen Ovens in het Paleis op de Dam. Op zo'n gigapixelfoto kan met de 'microscopeviewer' worden ingezoomd op de verf.

De site maakt in één oogopslag zichtbaar in welke collecties schilderijen van een kunstenaar te vinden zijn: liefhebbers van Van Gogh kunnen zien waar ter wereld zijn schilderijen zich bevinden.
Google Art wil ook een sociale functie uitbouwen: bezoekers kunnen een 'eigen' collectie samenstellen en deze delen met vrienden. De Britse projectleider James Davies ziet een grote belangstelling voor een sociaal netwerk rondom kunst: 'In de eerste versie werden al ruim 200.000 van deze collecties aangemaakt. We merken dat bezoekers het leuk vinden zo kunst te verzamelen en erover te discussiëren met hun vrienden.'

Dichter bij mensen
Door de uitbreiding van de Google Art-website wil Google kunst dichter bij de mensen brengen, zegt Davies. 'De digitale reis heeft natuurlijk niets te maken met de fysieke ervaring van kunst kijken, maar ik geloof dat mensen op deze manier enthousiast kunnen worden gemaakt voor kunst.'
Dat is volgens woordvoerder Sylvia Gentenaar de reden waarom Kröller-Müller meedoet aan het project. 'Een aantal van onze schilderijen staat al op onze eigen website. Maar door mee te doen op een platform met de grootste internationale kunstinstellingen komen mensen veel sneller in aanraking met onze collectie. We denken zo meer bezoekers te trekken.'

Mondriaan
Kröller-Müller heeft vijftien werken beschikbaar gesteld aan Google Art: 'Want voor heel veel beelden moeten we gewoon beeldrecht betalen. Voor een Mondriaan bijvoorbeeld betaal je een vermogen aan het rechthebbende bedrijf in de Verenigde Staten.'
Het Van Gogh Museum in Amsterdam zag door deelname aan het Google Art-project de bezoekersaantallen van de website stijgen. 'Google Art verscheen al snel in de toptien van websites die doorverwezen naar onze eigen site. Dat is zeer belangrijk voor ons', zegt Nathalie Bos, die het project begeleidde voor het museum.

Topinstelling
Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, wil door deelname zijn museum internationaal op de kaart zetten. 'Bovendien valt er via internet heel goed te meten welke werken in onze collectie het goed doen bij de bezoekers, en dat is voor de marketing weer interessant.'
Tempel ziet al voor zich hoe mensen zich via Google Art voorbereiden op een kunstreis door Nederland. 'Wij hebben de grootste collectie van Piet Mondriaan. Met één druk op de knop kunnen mensen dan direct zien waar ze in Nederland nog meer moeten zijn om zijn schilderijen te bezichtigen.'

In de tweede versie van Google Art is de diversiteit ook flink verhoogd: er is niet alleen westerse kunst te zien. Projectleider Davies: 'Omdat we met Google Art een zo breed mogelijk publiek willen bereiken, is het geweldig dat we nu ook sculpturen, schetsen, aardewerk en kunst van buiten Europa kunnen laten zien.' Zo is al bekend dat vanaf vandaag ook het Museum voor Islamitische Kunst in Qatar en de Nationale Galerij voor Moderne Kunst in India meedoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.