Google-telefoon die je zelf kunt samenstellen komt in januari uit

Google biedt de basis: een grijs skelet tegen een schappelijke prijs. Ontwerpers produceren opklikbare componenten waarmee de gebruiker het geraamte kan omtoveren tot een unieke smartphone, als ware het elektronische lego. Het heet Project Ara en komt in januari op de markt.

Screenshot van een video van Theverge.com Beeld Google/Project Ara
Screenshot van een video van Theverge.comBeeld Google/Project Ara

Nu beconcurreren smartphoneproducenten elkaar met complete telefoons: het beste scherm, de scherpste camera, het mooiste geluid, de sterkste batterij. De klant kan alleen kiezen voor een 'package deal', alles of niets. Project Ara brengt daar verandering in. Straks gaat de strijd tussen producenten om de beste onderdelen en kiest de consument welke camera, welk scherm en welke batterij hij op zijn telefoon klikt.

Google werkt samen met de Nederlander Dave Hakkens, die met zijn 'phone blocks' honderdduizenden mensen wist te inspireren. Google en Hakkens werkten aan soortgelijke projecten en sloegen vorig jaar de handen ineen. Hakkens betoogt vooral verspilling tegen te willen gaan. De 'modulaire' telefoon is een stuk gemakkelijker in het onderhoud. Bij een defect hoeft slechts één onderdeel te worden vervangen en niet de hele telefoon.

Google presenteerde gisteren en vandaag de voortgang in de ontwikkeling op een ontwerpersconferentie in Mountain View in de Amerikaanse staat Californië. De productie begon vorig jaar onder Motorola, toen nog eigendom van Google, maar die verkocht het telefoonmerk begin dit jaar aan de Chinese smartphoneproducent Lenovo. De ontwikkeling van Project Ara zat echter niet in de deal, maar bleef in handen van Google.

Grijs model
Wat weten we tot dusverre? Google hoopt in januari een grijs model te lanceren dat 50 dollar kost om te produceren. De marktprijs is nog niet bekend. Een 'medium' model heeft ongeveer dezelfde grootte als een iPhone of een Samsung Galaxy S5. Een minimodel en een extra grote versie zitten ook in de planning.

De componenten, ook wel 'modules' klikken als een soort tegels op het geraamte (genaamd 'Endo'). Ze blijven zitten via magneten die met een elektrische puls kunnen worden aangezet. De puls creëert een permanente verbinding tussen het geraamte en de module. Deze kan verbroken worden met een elektrische 'off'-puls zodat een module kan worden vervangen. De magneten hoeven niet constant stroom te krijgen om de verbinding in stand te houden.

Google presenteerde gisteren een 'module developers kit', oftewel een bouwpakket waarmee ontwerpers zelf modules kunnen maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, alles wat past binnen de fysieke beperkingen van een module kan worden gemaakt: camera's, antennes, batterijen, processors. Hulzen voor modulen kunnen met een 3D-printer worden geproduceerd naar de wensen van de gebruiker. Een module kan meerdere functies hebben, een extra schermpje aan de achterkant kan bijvoorbeeld tegelijkertijd een batterij zijn, als het maar in de beperkte ruimte van de module past.

Nieuwe hardware-apps
Stel je de modules voor als nieuwe apps, maar dan in hardwarevorm. Google gaat een online modulewinkel aanbieden, naast de Google Play Store. In de webwinkel kan de gebruiker naar hartelust struinen door de ontwikkelde modules en componenten kopen voor zijn 'Endo'.

Google wil in september een eerste werkend model presenteren. Het prototype dat op de conferentie in California werd gepresenteerd heeft nog geen magneten om de modules vast te houden. In het scherm zat ook nog eens een barst. Maar niet getreurd, net als ieder ander onderdeel van de Ara is ook het scherm snel vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden