Google slaat munt uit videofilms

Het kan toeval zijn, maar op de dag dat Google een nieuwe dienst introduceert die alleen maar geld kost, presenteert het Californische internetbedrijf een middel om bij een andere verlieslatende activiteit – YouTube – het bloeden te stelpen....

Het nieuwe onderdeel Google Sky is een uitbreiding op de virtuele globe, Google Earth. ‘In plaats van dat we onze blik vanuit de ruimte op de aarde richten kijken we omhoog, naar de sterren’, zegt country manager Sidney Mock van Google Nederland.

Aan de hand van digitale beelden, geschoten door zeven telescopen op aarde, is de sterrenhemel in kaart gebracht. Gebruikers van Google Earth kunnen inzoomen op meer dan 100 miljoen sterren en 200 miljoen sterrenstelsels, navigeren aan de hand van sterrenbeelden en 129 opnamen bekijken van de 17 jaar oude Hubble-ruimtetelescoop. Over de kosten van het project ‘mag ik niks zeggen’, aldus Mock, ‘als ik al zou weten hoe veel geld we er in hebben gestoken’.

Geld kost Google Sky, als onderdeel van Google Earth, zeker. De software is sinds zijn geboorte in 2005 door 250 miljoen internetters op hun computer geïnstalleerd. De beelden die zij van aarde opvragen, staan opgeslagen in grote server parks, waarvan het beheer en onderhoud Google tientallen miljoenen per maand kosten. Het bedrijf spendeert bijna een derde van elke dollar die het verdient aan ‘operationele kosten’ – een bedrag van 1,21 miljard op 3,87 miljard dollar omzet in het tweede kwartaal. De helft valt onder de post ‘faciliteiten’, de andere helft onder het kopje ‘personeel’.

Een van de grootste kostenposten is YouTube, de website waarop internetters video’s met elkaar kunnen delen. Google kocht het amper twee jaar oude bedrijfje vorig jaar voor 1,65 miljard dollar. De toeloop op YouTube is enorm. In mei werden er 1,7 miljard video’s aangeklikt. Elk uur, zeven dagen in de week. voegen gebruikers er gemiddeld zes uur beeld toe aan de collectie die al meer dan 8,4 miljoen filmpjes telt. YouTube is in zijn eentje goed voor 9 procent van het dataverkeer op internet.

Om de investeringen terug te verdienen, kondigde Google in januari aan dat het advertenties bij de video’s op YouTube wilde gaan plaatsen. Dat moest op een manier gebeuren die de bezoekers niet zou afschrikken. Dinsdag werd bekend hoe Google dat voor elkaar wil krijgen.

Als een bezoeker een filmpje aanklikt, verschijnt er na vijftien seconden onderin het beeld een advertentie, ter grootte van de headline tickers die bij veel Amerikaanse tv-zenders te zien zijn en die het beeld deels overlapt. De reclameuiting verdwijnt automatisch na tien seconden. Maar als de kijker op de advertentie klikt, zal een reclamefilmpje het hele beeld vullen. Na afloop keert de gebruiker terug naar de originele video.

Google brengt adverteerders 20 dollar in rekening voor elke duizend keer dat hun reclame is aangeklikt. Berekeningen op de achterkant van een bierviltje wijzen uit dat dit model Google tussen de 8 miljoen en 450 miljoen dollar per jaar oplevert. Zelfs in het meest optimistische scenario is dat afgezet tegen een jaaromzet van 16 miljard dollar kleingeld voor Google, zegt de Amerikaanse internetanalist Henry Blodget.

Een opsteker is dat de markt voor videoadvertenties groeit als kool. Dit jaar komt de omzet uit op 775 miljoen dollar en volgens onderzoeksbureau eMarketer zal die uitdijen naar 4,3 miljard dollar in 2011. Met 51 miljoen bezoekers per maand trekt YouTube meer publiek dan zijn drie grootste rivalen – MySpace, Yahoo en AOL. Het zou dus moeten kunnen profiteren van de appetijt van adverteerders naar andere reclamevormen.

Ook gebruikers zijn niet vies van reclame, zegt YouTube. Zij klikten bij een proef vijf tot tien keer vaker op een videoadvertentie dan op de banners die nu al op de website van de videodeler te vinden zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden