Google passeert Apple op mobiele markt

Voor het eerst sinds het bestaan van Googles besturingssysteem Android zijn er in de Verenigde Staten meer Android-telefoons verkocht dan iPhones van Apple.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

In het eerste kwartaal van 2010 bereikte Google met zijn mobiele besturingsysteem een marktaandeel van 28 procent, waar Apple met zijn iPhone op 21 procent bleef steken. Dat stelt marktonderzoeker NDP vast.

De tweede plaats van Android, achter Research in Motion (RIM) – het bedrijf achter Blackberry – met een aandeel van 36 procent, is opvallend. In het derde kwartaal van 2009 werd het besturingssysteem nagenoeg nog niet gebruikt. Het marktaandeel lag onder de 5 procent en RIM en Apple waren samen goed voor meer dan 70 procent van de Amerikaanse markt.

Waarschuwing


Sinds dat moment zag zowel de maker van Blackberries als Apple zijn macht op de markt voor mobiele telefoons afnemen, terwijl Android een stevige groei noteerde. Analisten zien in de cijfers een waarschuwing aan het adres van Apple dat zijn distributiemodel via één kanaal zijn langste tijd heeft gehad. ‘Deze cijfers laten zien dat Apple meer partnerships moet aangaan dan alleen met AT & T’, aldus analist Ezra Gottheil van Technology Business Research.

In de Verenigde Staten worden telefoons die draaien op het besturingssysteem van Google verkocht via onder meer Verizon, T-Mobile en Sprint. Volgens marktkenners draagt dat bij aan de sterke opmars van Android.

De groei komt overigens nauwelijks van Googles eigen telefoon, de Nexus One. Het bedrijf lanceerde dat apparaat in het begin van dit jaar maar had er volgens analisten nog weinig succes mee. Goldman Sachs verlaagde zijn verkoopverwachting voor de Nexus One afgelopen maart nog van 3,5 miljoen naar 1 miljoen. De sterke groei van Android in het eerste kwartaal van 2010 was met name te danken aan het succes van Androidmodellen van onder meer Motorola, HTC en Sony Ericsson. Analisten wezen er gisteren op dat die verscheidenheid aan Android-apparaten ook een voordeel is voor Google ten opzichte van Apple.

Onstuimig


Of Apple erg onder de indruk is van de cijfers, is de vraag. Wereldwijd blijft de groei van de iPhone onstuimig. In het eerste kwartaal van het jaar steeg de verkoop met 131 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de lancering van de nieuwe iPhone (de 4G) volgende maand is reden voor optimisme bij Apple. Een van de voordelen van de nieuwe iPhone is dat het apparaat meerdere applicaties tegelijkertijd kan draaien – iets wat de iPhone tot op heden niet kan, maar Android-telefoons wel.

Het Android-logo. (screenshot htcpedia.org) Beeld
Het Android-logo. (screenshot htcpedia.org)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden