Google opent winkel voor kleine softwaremakers
Grootleverancier van zakelijke software Microsoft kan zijn borst nat maken. Aartsrivaal Google opende dinsdag een onlineapplicatiewinkel voor de zakelijke markt.
Externe partijen kunnen software ontwikkelen voor bedrijven en die via de webwinkel van Google proberen te verkopen.
De ontwikkelaars betalen Google eenmalig 100 dollar en staan daarnaast 20 procent van hun winkel opbrengsten af aan Google. Alle software die in de Google Apps Marketplace wordt aangeboden, draait op Googleservers.
Het bedrijf speelt daarmee in op de trend waarbij bedrijven hun software steeds minder op de eigen servers plaatsen, maar in plaats daarvan die software via een abonnement als internetdienst afnemen.
Deze zogenaamde Saasdiensten (software als een service) beleefden in 2009 hun wereldwijde doorbraak. Microsoft ontwikkelde onder de naam ‘office online’ ook al een groot aantal Saas-producten.
Volgens onderzoeksbureau Gartner was de wereldwijde markt voor bedrijfssoftware als internetdienst in 2008 al goed voor 7,4 miljard euro. Het bureau verwacht dat de markt in 2010 zal doorgroeien tot een omvang van 9,6 miljard euro.
In Nederland is KPN een van de grote spelers op de markt voor onlinesoftware voor zakelijke klanten. Het bedrijf biedt via zijn site zakelijke klanten onder meer onlinesoftware aan voor het beheer van klantcontacten, applicaties voor de boekhouding en diensten om gegevens online op te slaan. Televisie-, kabel- en internetbedrijf Ziggo heeft zich inmiddels ook op deze markt gestort.
De opening van de Google Apps Marketplace biedt vooral kleine softwareontwikkelaars een serieuze mogelijkheid om de concurrentie aan te gaan met grote aanbieders op de markt voor Saasdiensten.
Bij de eerste vijftig bedrijven die in de webwinkel van Google software aanbieden, is alvast een Nederlands bedrijf te vinden. Via de internetwinkel van Google verkoopt het Puttense softwarebedrijf Cordys sinds kort software voor de zakelijke markt.