Google op overnamepad: hoe ver weg is een intelligent 'Terminator-netwerk' nog?

Een zelfdenkende Google Glass? Kunnen converseren met een zoekmachine? Een intelligent computernetwerk zoals 'Skynet' uit de Terminator-reeks? De fantasie slaat al snel op hol bij het horen van het nieuws dat Google het bedrijf DeepMind, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, heeft overgenomen. Helemaal als je bedenkt dat de Amerikaanse technologiereus recentelijk ook al Nest, maker van thermostaten en brandalarmen, en robotgigant Boston Dynamics inlijfde.

Thomas van der Kolk
Beeld uit Terminator 3: het kunstmatige netwerk 'Skynet' neemt de wereld over. Beeld YouTube
Beeld uit Terminator 3: het kunstmatige netwerk 'Skynet' neemt de wereld over.Beeld YouTube

Het klinkt allemaal spannend, maar er zijn ook zorgen over de privacy. Critici wijzen erop dat de technologie Google in staat stelt om haar gebruikers steeds meer te volgen, en niet alleen meer louter via de computer. Kunstmatige intelligentie kan worden aangewend om meer inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers. Bekend is dat Facebook een speciaal team heeft opgericht dat onderzoek doet naar de mogelijkheden. Wat zeggen de drie opmerkelijkste recente aankopen van Google over de richting die de Amerikaanse technologiereus op wil?

DeepMind
DeepMind is een start-up uit Londen die is opgericht door neurowetenschapper Demis Hassabis, Skype-ontwerper Jaan Tallin en onderzoeker Shane Legg. Het draait bij DeepMind allemaal om Deep learning, een computertechniek die de werking van het menselijk brein zo goed mogelijk probeert na te bootsen. Denk aan het herkennen van voorwerpen of gemoedstoestanden, het voorspellen van gedrag of het door ervaring op doen beter worden in het uitvoeren van bepaalde taken.

Een aantal miljardairs zou al hebben geïnvesteerd in DeepMind. Google zou het bedrijf nu voor ongeveer 363 miljoen euro hebben overgenomen. Google bevestigde de overname op de techsite recode.net, maar noemt geen bedragen. Google's hoofdingenieur Ray Kurzweil zou de technieken van DeepMind vooral willen gebruiken om de zoekmachine een stuk intelligenter te maken.

Ook Facebook zou met DeepMind in gesprek zijn geweest, maar Google heeft die strijd dus gewonnen. Overigens is Google al langer bezig met kunstmatige intelligentie: het werkt daarvoor onder andere met de NASA samen in het Google Quantum-project.

null Beeld DeepMind
Beeld DeepMind

Boston Dynamics
Maar er zijn ook andere mogelijkheden denkbaar, zeker als je kijkt naar andere bedrijven die Google onlangs vernam. Eén daarvan is Boston Dynamics: een groot Amerikaans dat verantwoordelijk is voor een aantal onderzoeksrobots voor het Pentagon. het bedrijf is echter het meest bekend om BigDog: een robot die voor het Amerikaanse leger werd gebouwd.

Op 13 december jongstleden nam Google het bedrijf over. Google's Andy Rubin gaat Boston Dynamics onder zijn hoede nemen, onder de naam Google Robotics. Overigens heeft Google in de tweede helft van 2013 nog acht andere bedrijven uit de robotica-sector overgenomen, maar Boston Dynamics is daarvan verreweg de grootste.

Google lijkt robotica dus een belangrijke rol te willen laten gaan spelen in de toekomst. Met of zonder kunstmatige intelligentie, daar laat het bedrijf zich niet over uit.

null Beeld BostonDynamics
Beeld BostonDynamics

Nest Labs
Eerder deze maand werd bekend dat Google 3,2 miljard dollar betaalt voor Nest Labs, een bedrijf dat het moet hebben van slimme thermostaten en interactieve rookmelders. Dergelijke apparaten maken onderdeel uit van het zogenoemde 'internet of things': huishoudelijke apparaten die te besturen zijn met een smartphone, en die op de langere termijn wellicht zelfs op zichzelf staande 'smart devices' zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die aangeeft wanneer de houdbaarheidsdatum van een product in de vriezer is verstreken.

De thermostaat van Nest bevat al enige kunstmatige intelligentie: het apparaat kan zich de gewoontes van de gebruikers aanleren om de temperatuur te regelen. Met behulp van wifi wordt ook de buitentemperatuur gemeten en de binnentemperatuur daarop aangepast. En de rookmelder kan door middel van sensoren onder andere met simpele handbewegingen worden bestuurd en werkt tevens met een stemalarm.

Lees hier meer over de overname van Nest Labs.

null Beeld Nest Labs
Beeld Nest Labs

In de film Terminator keert het netwerk 'Skynet', dat is gebouwd op basis van kunstmatige intelligentie, zich tegen zijn scheppers...

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden