Google Moon toont maanrommel

De maan is een vuilnisbelt met in elk geval 118 ton aan Amerikaans afval – en dat is allemaal terug te vinden met behulp van een opgepimpte maanatlas van Google.

Het Amerikaanse internetbedrijf bracht in 2005 – bij de 36ste verjaardag van de eerste maanlanding – een digitale atlas uit van de maan. Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag is er nu een nieuwe interactieve en multimediale versie, met niet alleen informatie over de zes bemande Amerikaanse missies naar de maan, maar ook de onbemande landingen – en crashes – op de nabije buur van de aarde.

Missies

Op de nieuwe Google Moon – ondedeel van Google Earth versie 5.0 (de software is te downloaden in een Nederlandstalige versie) – zijn verwijzingen aangebracht naar informatie en beeldmateriaal van alle Amerikaanse, Russische, Japanse, Chinese en Indiase missies naar de maan.

De maanatlas is gebaseerd op gegevens verzameld door Selene (Seleneological and Engineering Explorer), een Japans sonde die in september 2007 werd gelanceerd en die na een mssie van een jaar en 8 maanden vorige maand op de maan te pletter sloeg (zoals de bedoeling was).

De kunstmaan stond in Japan beter bekend als de Kaguya, een prinses uit een Japans volksverhaal. De Selene heeft foto’s van de maan gemaakt met een resolutie van 10 meter per pixel, hoogtemetingen verricht en spectraal onderzoek gedaan deeltjes in de ijle atmosfeer van de maan.

Landingsplaatsen

Er zijn op Google Moon ook links te vinden naar opnamen die een Amerikaanse maansonde, de LRO, recent heeft gemaakt van de landingsplaatsen van de zes Apollo-missies. Te zien zijn de restanten van de maanlanders, die dienden als het lanceerplatform voor de eenheid waarmee de maanreizigers terugkeerden naar de capsule die ze weer naar aarde zou terugbrengen.

Een groot deel van de objecten zouden makkelijk over het oog te zien zijn, maar werpen in sommige gevallen een tien keer langere schaduw over het maanoppervlak. Dat geldt bijvoorbeeld voor de drie maanwagentjes die de bemanning van de Apollo 15, 16 en 17 achterlieten.

Tot de 118 ton afval die volgens berekeningen tot de erfenis van de Amerikaanse race naar de maan behoren zijn onbemande sondes, meetapparatuur en tv- en fotocamera’s plus een aantal Amerikaanse vlaggen. Er zijn voorstellen gedaan om de Apollo-locaties tot beschermd cultureel erfgoed te verklaren. Op Google Moon is een deel van die objecten als driedimensionale modellen terug te vinden.

De landingsplaats van Apollo 11 op Google Moon. (Beeld Google / de Volkskrant) Beeld
De landingsplaats van Apollo 11 op Google Moon. (Beeld Google / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden