Google koopt Microsoft Office-plugin Docverse

Google koopt DocVerse, een plugin voor Microsoft Office. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde website TechCrunch. Met behulp van de plugin kunnen gebruikers via internet samen werken aan Office-documenten. Google slaat daarmee een grote slag op het gebied van online tekstverwerking.

Van onze verslaggever Robert Buzink

25 miljoen

Met de overname is volgens Techcrunch een bedrag van circa 25 miljoen dollar gemoeid. DocVerse werd in 2007 opgericht door ex-Microsoftwerknemers Shan Sinha en Alex DeNeui.

Google heeft al een dienst waarmee gebruikers samen kunnen werken aan hetzelfde tekstdocument, Google Docs. Google Docs werkt via een browser. Office-documenten moeten geüpload worden. DocVerse werkt direct vanuit Microsoft Office zelf.

Gratis office

Microsoft komt in 2010 met een gratis online versie van Office die via een browser te gebruiken is. Daarmee wil het bedrijf concurreren met Google Docs. De ontwikkelingen passen binnen een trend van software in de vorm van een dienst. Daarbij staan programma's niet meer op de computer van de gebruiker, maar is vanaf elke computer via internet te gebruiken.

De overname van Docverse wordt in verband gebracht met de aankoop door Google vorige week van online tekstverwerker Etherpad. Ook met Etherpad kunnen gebruikers real time aan documenten werken.

De ideale Google wereld

Google Docs, Docverse en Etherpad moeten samen met samenwerk- en chatdienst Google Wave en emaildienst Gmail resulteren in een complete set gratis programma's die online te gebruiken zijn.

De diensten zijn te benaderen via Googles browser Chrome die op zijn beurt draait op Googles eigen besturingssysteem Chrome OS, dat volgend jaar zal verschijnen. Ook mobiel kunnen de diensten gebruikt worden, via Googles eigen smartphone-besturingssysteem Android.

In deze door Google gewenste wereld zijn niet alleen alle producten die rivaal Microsoft nu verkoopt totaal overbodig, maar eigenlijk alle bestaande software, van besturingssystemen en kantoorapplicaties tot mail- en intranetservers.

Docverse is een kruising tussen Google Docs en Microsoft Office. (screenshot docverse.com) Beeld
Docverse is een kruising tussen Google Docs en Microsoft Office. (screenshot docverse.com)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden