Google haalt de bezem door zijn huisregels

Onder internationale druk heeft Google de regels aangescherpt die de privacy van zijn gebruikers moet waarborgen. Criticasters van de zoekmachine vinden de wijzigingen niet ver genoeg gaan....

Google zegt dat het zijn reglement vooral heeft vereenvoudigd om tebewerkstelligen dat bezoekers van de website beter weten waar ze aan toezijn.

Toch gaan de veranderingen verder. Tot nu toe stonden nergens desancties omschreven voor werknemers die de vertrouwelijkheidsbepalingen vanhet internetbedrijf aan hun laars lapten. De nieuwe huisregels stellenovertreders ontslag en juridische stappen in het vooruitzicht.

Met tachtig miljoen bezoekers per maand is Google een van debelangrijkste informatieleveranciers op internet. De zoekmachine legttegelijkertijd een hoop sporen vast die gebruikers op zijncomputernetwerken achterlaten.

Zo houdt Google bij welke zoektermen een bezoeker invoert en welkewebsites hij afstruint. Die gegevens koppelt het bedrijf aan een uniekidentiteitsnummer en aan het internetadres van de computer van degebruiker.

In combinatie met persoonlijke gegevens die een bezoeker afstaat voordiensten als Google's webmail, zou het bedrijf een commercieelaantrekkelijk profiel van klanten kunnen opstellen.

Om die reden vragen organisaties voor burgerrechten in de VS meergaranties tegen misbruik. 'Google legt nog altijd een grote hoeveelheidgevoelige informatie vast', zegt de Electronic Frontier Foundation, 'en hetbedrijf kan daarmee doen wat het wil.'

Eerder dit jaar kreeg Google een koekje van eigen deeg. Een redacteurvan het webblad CNet gebruikte de zoekmachine om privégegevens boven waterte halen over diens topman, Eric Schmidt. Die kondigde daarop een boycottegen CNet af. Eind vorige maand maakte Google in stilte een einde aan depersbreidel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.