Opinie

'Google Glass is watching you'

Google wil dat Glass mainstream wordt. Immense kennis, altijd tot uw beschikking, schrijft de 17-jarige scholiere Tessa de Vet. 'Maar de vraag is voor wie.'

Sergey Brin, medeoprichter van Google, introduceert Google Glass Explorer. Beeld AFP
Sergey Brin, medeoprichter van Google, introduceert Google Glass Explorer.Beeld AFP

De technologische vooruitgang is er weer in geslaagd: we zijn een stap verder. Hoezee, een upgrade van het menselijk wezen! Niks evolutie met mutaties, wij vergroeien met de techniek. En deze keer is het niet Apple die de vooruitgang brengt, maar Google. Met een bril. Het is een nerdy back- to-the-future montuur. Mag ik u voorstellen, als u deze nog niet kent: Google Glass. Het device waarmee u nooit meer uw smartphone uit uw tas of broek hoeft te vissen. De gewenste gegevens verschijnen namelijk zo op uw glazen! Hands-free. Multi-tasken in zijn ultieme vorm. Je kunt gewoon een film kijken terwijl je aan het fietsen bent, bellend met je vriendin. Tijdens je tentamen even googlen naar Kants categorisch imperatief en kijken of het zo regent als je de collegezaal uitloopt. Niemand ziet toch dat je iets doet wat niet mag.

Verstandelijk ben je met deze bril afwezig. De toegevoegde realiteit krijgt een grotere rol dan de echte wereld; deze speelt zich immers nu af voor je ogen, letterlijk vóór de echte realiteit. Gesprekken verlopen moeizaam als deze niet online zijn, je wordt constant afgeleid. Je onthoudt de gezichten van mensen minder snel door deze afleiding, wat niet leidt tot sociaal wenselijke situaties.

Remedie?
Google probeert Glass te pitchen als remedie tegen de afleiding die onze smartphone ons nu brengt. Maar hoe kan je iets als remedie gebruiken, wanneer het gebruiken van de remedie niet alleen dezelfde verslaving stimuleert, maar deze ook nog is vergemakkelijkt? Er hoeven geen wezenlijke acties plaats te vinden zoals het pakken van je telefoon. Google geeft je ongevraagd BBC's newsflash of het mailtje dat ASOS alleen vanavond 20 procent korting heeft! Het gezelschap zal niet merken dat je eigenlijk online bent, dus de rem van onbehoorlijk gedrag zal ook wegvallen. Er is dus niets wat je nog tegenhoudt om de afleiding toe te laten en volledig geïsoleerd van de realiteit te raken.

Ik kan niet anders dan denken aan George Orwells 1984. In dit boek uit 1949 is alles onder totale controle van de Partij, met aan het hoofd Grote Broer. Alles wordt gezien. De onderdanen worden geïndoctrineerd, de geschiedschrijving wordt zo aangepast dat alles ten gunste komt van de partij. Zelfs oude kranten en boeken worden zo aangepast dat wanneer je het terug zou lezen, het zou kloppen met wat de Partij vandaag de dag verkondigt. De enige politieke partij beheerst de ziel van de mens.

Archief
Deze dystopie lijkt in eerste instantie ver weg van onze samenleving te staan. Maar met Glass kan alles worden opgenomen en vastgelegd, en gaat het zo het archief van Google in. Misschien neem jij niks op, maar wie geeft jou de zekerheid dat jouw omstanders dit niet doen? Of Google zelf? Opnemen en opslaan kan gebeuren zonder dat jij er om vraagt. En zo kan alles opgenomen worden. Waar in 1984 de opnames nog beperkt worden tot (zichtbare) teleschermen en microfoons geplaatst door de Partij, biedt ieder mens met de Google Glass een opname van de samenleving.

Daarnaast is het ook zo dat het geavanceerde brilletje gezichtsherkenning kan toepassen. Mark Zuckerberg heeft al aangegeven Facebook-apps te willen ontwikkelen voor Glass. Wat er zal ontstaan: een immense database met alles wat jij zegt, vindt en doet. Er zijn geen beperkingen van kennis voor derden. U denkt: ha, ik zie het wel als iemand zo'n bril op heeft. Maar bedenk dat een volgende stap een verwerking tot lenzen is. Nooit zult u weten of u wordt vastgelegd of niet, en door wie. Google kan ook suggesties doen zonder dat je er naar vraagt. Zo kunnen zij jouw brein in een zekere mate beïnvloeden, op ideeën brengen. Een grote, constante stroom van eenzijdige informatie: i n d o c t r i n a ... U snapt mijn punt.

Google wil dat Glass mainstream wordt. De hele wereld zou het moeten hebben! Immense kennis, altijd tot uw beschikking! Maar de vraag is voor wie.

Toekomstscenario
In de navolging van George Orwell wil ik u een extreem voorbeeld schetsen wat er met de wereld zou kunnen gebeuren als deze bril inderdaad een gewild item wordt. In dit toekomstscenario heeft een enorme, eventueel psychotische leider met wereldmacht-aspiraties Google zo ver gekregen Glass te promoten als World's Next Best Thing. Wanneer het eenmaal goed op de markt is, heeft deze leider onbeperkte toegang tot iedereen. Elke ziel, elk hoekje van de samenleving staat tot zijn beschikking. Dan slaat hij toe. Niemand is veilig. We worden onderworpen aan deze nieuwe tiran, de grote broer van Grote Broer. Aangezien wij veelal informatie van internet halen en Google hier enorme macht heeft, is de geschiedschrijving en nieuwsgeving gemakkelijk aan te pakken.

Door de combinatie van gezichtsherkenning, social media en GPS-tracking worden eventuele 'verraders' of 'opstandelingen' moeiteloos herkend en opgespoord. Niet lang zal het duren voordat wij ons niets meer kunnen herinneren van wat de wereld was voor Glass. Wij leven naar de nieuwe maatstaven en gedragen ons behoorlijk, want onthoud: Grote Broer Ziet Alles.

Tessa de Vet is een 17-jarige scholiere en doet dit jaar eindexamen vwo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden