'Google en Verizon willen internet voor rijken'

Een pamflet van internetgigant Google en de Amerikaanse mobiele telefonieprovider Verizon over de toekomst van internet heeft kritische reacties opgeroepen. Onder het mom van innovatie zouden de bedrijven een schaduwinternet willen ontwikkelen dat alleen toegankelijk is voor de rijken der aarde.

Het plan creëert een internet voor de 'haves' en een internet voor de 'have-nots', zegt Andrew jay Schwartzman tegen de New York Times. Schwartzman is topman bij het Media Acces Project, net als Google onderdeel van de Open Internet Coalitie. Naast het open internet dat betaalbaar en toegankelijk blijft voor iedereen, zou er, als Google en Verizon hun zin krijgen, een gesloten internet ontstaan voor degenen die het zich kunnen permitteren.

Alternatief internet

In het voorstel dat maandag werd gepresenteerd doen de twee bedrijven juist erg hun best om het zo te laten lijken dat ze erg voor een open internet zijn. Providers mogen niemand de toegang ontzeggen tot internet en mogen geen alternatief internet aanbieden dat sneller maar duurder is en toegang verschaft tot andere content dan het gewone internet.

Maar het venijn zit in de uitzonderingen. De regels zouden volgens het voorstel niet gelden voor het mobiele internet, de belangrijkste groeimarkt op dit moment. Bovendien mogen breedbandproviders 'speciale nieuwe diensten' wel aanbieden via een alternatief internet. Over welke nieuwe diensten 'speciaal' zijn, zijn de twee bedrijven vaag. Als voorbeeld noemen ze onder andere 'geavanceerde onderwijsdiensten' en 'nieuwe entertainment- en gamesystemen'.

Achterdeur

Schwartzman en andere critici vinden dat de Google en Verizon daarmee in feite een achterdeur hebben gecreëerd om een einde te maken aan de op internet heilige 'netneutraliteit'. Netneutraliteit betekent dat providers geen onderscheid maken tussen verschillende soorten verkeer. Als het principe van netneutraliteit wordt opgegeven, bepalen providers wat consumenten mogen doen op het web. 'Het kan sommige diensten onbetaalbaar maken voor sommige consumenten en toegang tot die diensten ontoegankelijk maken voor nieuwe kleine bedrijfjes.

Topman Eric Schmidt van Google stelde maandag echter nog dat deze netneutraliteit 'essentieel is voor innovatie op internet.' Google zelf is als een hobbyproject in een garage begonnen, en zou 'nooit hebben bestaan zonder open internet'.

Overdaad aan regels

Maar volgens Verizon-baas Ivan Seidenberg moeten mobiele netwerken juist uitgezonderd worden van netneutraliteit om innovatie te waarborgen. Een 'overdaad aan regels' zou de ontwikkeling van mobiel internet 'onnodig vertragen'. Hetzelfde geldt voor de uitzonderingen op speciale diensten voor het vaste internet. 'De Metropolitan Opera zou bijvoorbeeld kunnen beslissen om zijn optredens in 3D te streamen via een alternatief netwerk omdat dat teveel bandbreedte zou kosten voor het normale internet.'

Dit zou ook het tegengestelde effect kunnen hebben. Een bedrijf kan een alternatief voor YouTube ontwikkelen en meer betalen aan providers om een snellere verbinding naar kijkers te hebben. Providers zouden dan minder gaan investeren in de capaciteit van het gewone internet omdat minder opbrengt en zo andere bedrijven die veel capaciteit nodig hebben, dwingen om van het duurdere internet gebruik te maken.

Essentieel

Het Amerikaanse overheidsorgaan dat waakt over internet, de FCC, wilde niet op het voorstel reageren. Maar eerder zei de voorzitter in een toespraak dat het 'essentieel is voor het internet dat het het zijn open karakter blijft behouden, hoe gebruikers het ook benaderen, via een vaste internetconnectie of via een mobiele telefoon'.

Verizon-Google Legislative Framework Proposal ]]>

Netneutraliteit (Creative Commons geekandpoke.typepad.com) Beeld
Netneutraliteit (Creative Commons geekandpoke.typepad.com)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden