Google beperkt digitaal scannen van boeken

Amsterdam De ‘bibliotheek van de toekomst’ wordt aanzienlijk minder omvangrijk dan gepland, althans voorlopig. Google, dat al sinds 2003 druk bezig is met het digitaal scannen van boeken–- de teller staat inmiddels op 10 miljoen – heeft zijn plannen op last van het Amerikaanse ministerie van Justitie bijgesteld....

Wouter Keuning

De plannen van Google om miljoenen boeken wereldwijd digitaal te scannen en online – deels tegen betaling – beschikbaar te maken, stuitte al vanaf het begin in 2003 op veel kritiek; van uitgevers en auteursrechtenorganisaties maar ook van concurrenten van Google. Met het scannen zou het bedrijf het auteursrecht schenden en concurrenten van Google vreesden een monopoliepositie van het bedrijf op de digitale boekenmarkt.

Een jaar geleden maakte Google daarom een overeenkomst bekend met twee Amerikaanse organisaties die zich onder meer bezighouden met auteursrechten. Onderling werden afspraken gemaakt over de auteursrechten en daaraan gekoppelde financiële zaken.

Daarmee leek de weg vrij voor Google om verder te gaan met scannen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stak daar echter een stokje voor toen het liet weten dat het niet met de gemaakte afspraken kon leven.

In een nieuw voorstel aan de rechtbank schrijven Google en de twee organisaties nu dat het bedrijf zich zal beperken tot boeken uit de VS, Australië, Canada en Groot-Brittannië. Een andere aanpassing luidt dat Google zichzelf verplicht actief op zoek te gaan naar rechthebbenden die zichzelf niet melden.

Ook is in het nieuwe voorstel het aantal mogelijkheden beperkt waarop Google geld mag verdienen aan zijn digitale bibliotheek. Dat kan in het nieuwe voorstel alleen door klanten te laten betalen voor ‘printing-on-demand’, downloads of toegang via abonnementen. De rechter doet in februari uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden