RecensieGoodbye, Norma Jeane

Goodbye, Norma Jeane kent maar één pluspunt: de artiesten ★★☆☆☆

Hein Janssen
Birgitte Heitzer als Marilyn Monroe. Beeld Annemieke van der Togt
Birgitte Heitzer als Marilyn Monroe.Beeld Annemieke van der Togt

Wat is er nu echt gebeurd in de nacht van 5 augustus 1962 waarin Marilyn Monroe te veel pillen nam en de volgende ochtend dood op bed werd gevonden? Die vraag wordt beantwoord in de musical Goodbye, Norma Jeane, een kleine productie die in 2017 in België werd gemaakt en in een nieuwe versie nu ook in Nederland is te zien.

De makers zijn vrij stellig: Marilyn is uitgewist door de CIA omdat haar relaties met zowel John F. Kennedy als zijn broer Bobby te gevaarlijk werden. Als ook Bobby haar laat vallen en chantage dreigt, wordt een zelfmoord in scène gezet en verdwijnt ze naar een klein dorpje in Engeland, waar ze anoniem verder leeft.

De voorstelling begint twintig jaar later als een jonge journalist (Soy Kroon) de oudere Norma Jeane (Ellen Pieters) in haar appartement opzoekt in een poging de waarheid te achterhalen. De jonge Marilyn (Brigitte Heitzer) ligt intussen grotendeels moedeloos in haar boudoir en vertelt in korte scènes over haar leven, liefdes, carrière en uiteindelijke noodlot. Zo wordt er voortdurend tussen heden en verleden heen en weer geschoven.

Soms zou je uitstekende artiesten een betere voorstelling wensen. Want hét pluspunt van deze kamermusical zijn Pieters (gedecideerd en grappig), Kroon (nieuw musicaltalent!) en Heitzer die met haar zang en vooral ook acteren bewijst een erg goede allround performer te zijn. Jammer alleen dat het script zo nodeloos gekunsteld is, de vormgeving zo saai (achter meters witte vitrage zien we wat stills van de echte Marilyn) en dat vooral voor de pauze die opsomming van feitjes nogal dood slaat.

Wat ook jammer is: niet één beroemd Monroe-nummer wordt langer dan acht maten gezongen. Dat heeft ongetwijfeld met auteursrechten te maken, maar het maakt deze voorstelling nogal braaf.

Goodbye, Norma Jeane

Musical

★★☆☆☆

Door De Theater BV, script en liedteksten Allard Blom, muziek Sam Verhoeven, regie Martin Michel

Theater Odeon Zwolle, 13.2. Tournee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden