Goerne plooit melodie als elastiek, maar schakelt nogal stereotiep

Concert (klassiek) - Matthias Goerne

Niemand verslaat bariton Matthias Goerne in het vermogen een melodie te plooien alsof hij van elastiek is. Alleen schakelde de zanger nogal stereotiep tussen zoetgevooisde en barse maten.

Foto Caroline de Bon

De Duitse bariton Matthias Goerne kijkt boos de zaal in. Verdammt noch mal!, zie je hem denken in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Alweer de derde terrorist die de stilte tussen twee Brahmsliederen kapotblaft. Zal hij...? Maar nee, de zanger die volgens sommigen de beste op aarde is, blijft op het podium staan. En zweeft vervolgens superieur door een lied over maanlicht dat valt op een ziek hart.

Aan een glimlach ontbreekt het, in Goernes strenge recital van een uur zonder pauze. Toch zal menig liedvriend het optreden als verpletterend hebben ervaren. Zie het ook maar eens droog te houden bij O Tod, wie bitter bist du, de klacht die Brahms componeerde in zijn voorlaatste jaar (1896). Goerne zingt het verschroeiend.

Matthias Goerne
Klassiek
Liederen van Brahms, door Matthias Goerne (bariton) en Alexander Schmalcz (piano).
25/10, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.

Helaas heeft het ongemak dat aan zijn recital kleefde, niet alleen te maken met gehoest. Als liedschrijver, bijvoorbeeld, blijft de jonge Brahms achter bij magiërs als Schubert en Schumann. Bot gezegd: er wordt gedobberd in donkerbruine tinten. De paar keer dat Goerne doorschiet naar hogere regionen, fleurt zijn recital meteen op. Hoogtepunt is het gelukzalige wonnevoll! in het prachtlied Wie bist du, meine Königin.

Zoveel is zeker: niemand verslaat Goerne in het vermogen een melodie te plooien alsof hij van elastiek is. Maar woensdag kwam de perfectie tegen een prijs. De bariton schakelde stereotiep tussen zoetgevooisde en barse maten. En zijn pianist, Alexander Schmalcz, offerde eigenzinnigheid op ten faveure van de ster.

Vanavond treedt Goerne aan voor een Schumannprogramma, met pianist Markus Hinterhäuser. Tip voor wie ellende wil vermijden: neem een rolletje Stophoest mee.

Meer over