Goedmaken

Ook een beroepskijker heeft zijn privéprobleempjes. Na bijna een heel jaar rijst het besef dat je niet alles kunt. Alles zien, bijvoorbeeld....

Jean-Pierre Geelen

Vorige week was het weer zover, met Longstay, een NCRV-documentaire over een Zeeuwse tbs-inrichting. Maria Mok en Meral Uslu verbleven lang tussen de tbs’ers, van wie sommigen al decennia zaten opgesloten. Uitbehandeld, voor het leven.

De goedlachse Rudy, de robuuste Willem en anderen leken zachtmoedige lieden, die gedijen bij orde en regels. Tegen een man in ‘de separeer’: ‘Zullen we afspreken dat je je netjes gedraagt? Dus geen koffie meer tegen de muur? Niet meer uit het toilet drinken?’

Pas laat kwam aan het licht wat zij op hun geweten hadden: Willem, zelf misbruikt als kind, had een lustmoord begaan. Rudy had de minnaar van zijn ‘schatje’ met een hamer bewerkt, de buurman met een stanleymes.

Het was een zeldzaam inkijkje in uitzichtloosheid. Waar de politiek denkt over harde aanpak, vergadert het personeel over ‘sekszorgsters’.

Iets anders: de oorlog. Die is nog lang niet over, en soms is dat maar goed ook. Het leverde dit jaar indrukwekkende televisie op. We zagen hoe het portret van Anne Frank van mimiek was voorzien. Haar overgebleven klasgenoten zaten zondag bijeen in een bijzondere aflevering van De Reünie. Maar vooral was dit het jaar van Ad van Liempts onvolprezen reeks De oorlog.

In een lofzang op die reeks deed ik de zondagse kinderversie, 13 in de oorlog, af met een bijzinnetje: had beter acteerwerk verdiend.

Na acht afleveringen tijd voor een Wiedergutmachung: ik deed de NPS-serie tekort. Goed, het acteerwerk liet op details te wensen over, maar 13 in de oorlog zie ik nu toch als een geslaagde poging (ook op internet) uit te leggen wat niet te verklaren valt, aan de jeugd van nu, die maar nauwelijks van een oorlog weet.

Aan de hand van thema’s (‘Verzet & verraad’, ‘Vernietiging’) vertelde Lisa Wade (Het Klokhuis) op locaties als Westerbork en Auschwitz. Haar verhaal was versneden met historisch zwart-witmateriaal waarvan details waren ingekleurd: een gele Jodenster, een oranje hoofddoekje. Door die geschiedenislessen heen speelden acteurs soms beklemmende minidrama’s. Verplicht voor elke jonge scholier.

Zo, dat lucht op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden