Goede Duitse kritieken voor debuut Solomonica de Winter (17, dochter van)

Arnon Grunberg, Leon de Winter, Herman Koch en vanzelfsprekend Cees Nooteboom. Ziehier Nederlandse schrijvers die regelmatig kunnen rekenen op goede kritieken in de Duitse pers. Sinds gisteren bevindt ook Solomonica de Winter zich in dit illustere gezelschap.

Moon en Jessica Durlacher Beeld
Moon en Jessica DurlacherBeeld

Het net 17 jaar geworden Nederlandse meisje krijgt voor haar debuutroman Die Geschichte von Blue alle lof toegezwaaid in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). De gerenommeerde krant noemt haar boek 'unglaublich cool', een mengeling van 'Krimi und Fantasyroman'.

De Nederlandse versie, Achter de regenboog, is nog niet eens verschenen, maar de vooraanstaande Zwitserse uitgeverij Diogenes liet de Duitse vertaling deze week al van de persen lopen. De FAZ publiceerde woensdagochtend de eerste grote recensie in het Duitse taalgebied.

Opmerkelijk is dat het lovende stuk geschreven werd door een 16-jarige, Melina Savviddou. Dat moet een primeur zijn in de deftige krant. In de eerste alinea wordt meteen al geopenbaard dat de jonge debutante de dochter is van het 'succesvolle Nederlandse schrijversechtpaar' Leon de Winter en Jessica Durlacher. De FAZ vermeldt het niet, maar haar voornaam, Solomonica, verwijst naar haar door de Duitsers vermoorde Joodse overgrootmoeder.

'Blauw zoals zoute tranen'
Solomonica ('Moon') de Winter is een meisje van de wereld. Ze schreef haar debuut op 16-jarige leeftijd in het Engels (Over the Rainbow) tijdens het langdurige verblijf met haar ouders in Californië. Hoofdpersoon is scholiere Blue (13), 'blauw zoals zoute tranen, zoals een blauwe lijster'. Moeder werkt bij de Walmart en is verslaafd aan cocaïne, vader is door een gangster doodgeschoten.

Het meisje zit vol haat. Ze heeft, leren we, een man vermoord. Daarna is ze onder behandeling geplaatst. Blue praat niet, niet met haar moeder, met niemand. Haar enige troost zijn de roman De tovenaar van Oz en chocolade-ijs. Haar behandelend psychiater krijgt haar wel aan het schrijven, en zie daar 'Die Geschichte von Blue'.

De jeugdige recensente Melina is in de FAZ vol lof. Het thema, 'teen spirit', sluit goed aan bij haar eigen belevingswereld, schrijft ze. De verslaafde moeder, het leven op school en de gevaarlijke donkere randen van de Amerikaanse grote stad worden 'realistisch neergezet'. 'Bezonken en stijlvast verteld', voegt ze er nog aan toe.

Het is een potentiële flaptekst, waarvoor menig volwassen Nederlandse schrijver een moord zou doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden