Review

Goed verhaal, goede cast, slim bingemateriaal

de Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: De 12 van Oldenheim.

Mark Moorman
null Beeld RV
Beeld RV

Oldenheim is een Nederlands dorp waar alle Nederlandse acteurs bij elkaar zijn gezet. Behalve Barry Atsma. En Thekla Reuten. Maar het punt is duidelijk: er spelen heel veel topacteurs in de nieuwe serie De 12 van Oldenheim, de grote nieuwe serie op Videoland. De serie wordt in de loop van volgend jaar op televisie verwacht.

De thrillerserie De 12 van Oldenheim maakt, vergeleken met de eerste originele Nederlandse Videolandserie Zwarte tulp, een sprong voorwaarts: beter verhaal, betere cast en slimmer bingemateriaal. Centraal staat Peggy (Noortje Herlaar), die na lange omzwervingen terugkeert naar huis, net op het moment dat haar geboortedorp wordt opgeschrikt door de verdwijning van de 16-jarige Nine. De verdwijning van een jong meisje is een klassieke openingszet van een thrillerserie, en wat werkt voor Twin Peaks of Top of the Lake moet ook kunnen werken op het Hollandse platteland. In dit geval is Nasrdin Dchar de speurder uit de grote stad, de buitenstaander die tegen de omerta van het dorpsleven aanloopt.

De 12 van Oldenheim

Thriller

Met Nasrdin Dchar, Noortje Herlaar, Fedja van Huêt, Saskia Temmink.

Te zien op Videoland.

De serie werd geschreven door Lex Passchier en Martin van Steijn en geproduceerd door Endemol Shine Nederland, veteranen van vele RTL-series: vlot gemaakt en een tikkeltje schematisch. Personages hebben meestal een groot geheim en een overheersende karaktertrek. Dus Gaite Jansen speelt de zus van Peggy en is in alles haar tegendeel. Geen avonturierster, maar een controlfreak met smetvrees, die gevoelens koestert voor haar therapeut (Fedja van Huêt) en thuis een kast vol schuursponsjes heeft. Het is allemaal wat veel. In De 12 van Oldenheim geen zich langzaam ontvouwend psychodrama à la Frank Ketelaar (Klem), maar een blokkenschema in heldere kleuren.

Het dorp Oldenheim is een stereotiep Hollands dorp, waar de braderieachtige sfeer een aantal duistere geheimen verbergt. Als in de tweede aflevering nog een persoon verdwijnt, krijgt de serie ook iets van een puzzel, met hints naar numerologie, astrologie en tijdsaanduidingen. In die aflevering noteren we de zin: 'Ik vind het maar niets, twee van die verdwijningen.' Er staat ze nog heel wat te wachten in Oldenheim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden