Goed nieuws maakt openingsfeest compleet

Vlak voor de opening van het 24ste Nederlands Film Festival in Utrecht werd bekend dat de overheid 20 miljoen extra over heeft voor film....

Directeur Doreen Boonekamp opende het 24ste Nederlands Film Festival (NFF) woensdagavond met een feestelijk pleidooi voor de culturele en educatieve kwaliteiten van film. Zij richtte zich daarbij tot de politici in de zaal, die zij bedankte voor het grootste filmnieuws van de dag: vlak voor de opening werd bekend dat CDA, VVD, D66 hebben besloten om de Nederlandse film structureel met 20 miljoen euro per jaar te steunen. Hiermee is het eerdere kabinetsstandpunt - geen fiscale voordelen voor de film - op de valreep omgebogen tot een nieuwe geldstroom.

Eerder op de avond zette Amsterdamse branie de toon. De cast van openingsfilm Simon (regie: Eddy Terstall) werd met jeeps voorgereden, waarmee werd verwezen naar de stijl van hoofdpersoon Simon - een patjepeeër met een hart van goud die graag rondscheurt in een grote wagen, en zijn centen verdient met softdrugs.

Behalve Simon gaan er in Utrecht drie andere speelfilms in première: Verborgen gebreken van Paula van der Oest, Ellis in Glamourland van Pieter Kramer, en The Tulse Luper Suitcases, part II van de Engelsman Peter Greenaway, die door de Nederlander Kees Kasander is geproduceerd.

Ineke Houtmans Stille nacht en Theo van Goghs Cool! gingen aan Utrecht voorbij. De distributeurs van die films gaven de voorkeur aan een première op het festival Film by the Sea, vorige week.

Ook de producenten van inmiddels afgeronde producties als Pluk van de Petteflet, Gay, Paradise Girls en Erik of het klein insectenboek wilden hun werk niet op het NFF presenteren. Zij proberen de media-aandacht te concentreren op de week waarin de films ook echt in de bioscopen te zien zijn.

Jammer, maar begrijpelijk, luidt de reactie van Boonekamp. Zij had vooral Stille nacht - over de Utrechtse serieverkrachter - graag in Utrecht gepresenteerd. 'Natuurlijk heb ik mijn best gedaan die film hier te krijgen. De distributeur koos voor Film by the Sea, omdat hij vreesde dat Stille nacht hier ondergesneeuwd zou raken. Spijtig. Aan de andere kant: er wordt nu wel nagedacht over het uitbrengen van films. '

Het NFF is niet alleen een lanceerplaats voor nieuwe speelfilms, documentaires en tv-producties, maar ook een ontmoetingsplaats voor politici, bestuurders, regisseurs en journalisten . Het festival organiseert het komende weekeinde, geïnspireerd door het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, New Horizons for Europe's Audiovisual Sector. Op deze conferentie gaan beleidsmakers op zoek naar 'strategische oplossingen en concrete mogelijkheden' voor de ontwikkeling van een Europese filmsector, die een antwoord moet formuleren op Hollywood.

Op de openingsavond in de Utrechtse Stadschouwburg ontving Arend Steenbergen uit handen van burgemeester Brouwer de Prijs van de Stad Utrecht voor zijn film Twee dromen. 'Een absurdistische auteursfilm in de traditie van Alex van Warmerdam', oordeelde de jury. Steenbergen: 'De prijs is voor aanstormend talent. Dus ik ga nu maar doorbreken.'

De filmredactie van de Volkskrant en VPRO doen op televisie dagelijks verslag van het Nederlands Film Festival: R.A.M, Nederland 3, 20.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden