Goed boek vanKrajicek (enTheo Bakker)

Titel: Honger naar de bal - 12 topsporters praten over hun passie...

Auteur: Richard Krajicek.

Technische details: Uitgeverij Tirion, 205 pagina's met foto's. ISBN904390774. Prijs 16,95 euro.

Wie is die Richard Krajicek? Voormalig tennisser, winnaar van Wimbledon1996, tegenwoordig schrijver en directeur van het ABN Amro-tennistoernooiin Rotterdam.

Waar haalt Richard Krajicek de tijd vandaan? Daarvoor moet je hetvoorwoord van dit boek lezen: 'Ik wil hier speciaal Theo Bakker bedankenvoor al het werk dat hij heeft verricht bij het tot stand komen van ditboek: de research, het voorbereiden en afnemen van de interviews en hetbedenken van nieuwe invalshoeken.'

Auteur: Theo Bakker? Minstens co-auteur.

Wie is die Theo Bakker? Bakker is de beste radio-sportverslaggever vanNederland. Hij verslaat voornamelijk tennis. Daarnaast is hij eenvoortreffelijk interviewer.

Wie heeft de twaalf interviews in het boek afgenomen? Een deel (9) isgedaan door Bakker, de rest (3) door Bakker en Krajicek.

Waarom staat zijn naam dan niet op de cover? Vermoedelijk liggen daaraancommerciële motieven ten grondslag. Van Krajiceks vorige boek, HardeBallen, zijn tot dusver 45 duizend exemplaren verkocht en daarmee is heteen van de all time bestsellers in sportboekenland.

Is dat geen volksverlakkerij? Natuurlijk. In Sportweek stond recentelijkhet interview met Rijkaard, vergezeld van een juichend stukje over deinterviewer Krajicek. Dat interview was dus gemaakt door Bakker.

Dus binnenkort geven ze bij Tirion élk boek uit onder de naam vanRichard Krajicek? Dat zit er dik in. En ze zetten zijn kop voortaan ook opelke cover. Van dit boek zijn er inmiddels al vijftienduizend verkocht.

Is Theo Bakker niet boos? Nee. Bakker is een bescheiden mens diezichzelf gemakkelijk wegcijfert. Hij zegt dat hij prima kan leven met hetboek zoals dat er nu ligt, dus zónder zijn naam voorop en met Krajicek die95 procent van de credits opstrijkt. Die heeft nu eenmaal het ideebedacht, de lijnen uitgezet en de contacten gelegd, zegt Bakker. Wasiedereen maar zo aardig. Zag de wereld er heel anders uit.

Is het een goed boek? Theo Bakker is goed. Dus ja, het is een goed boek.De twaalf topsporters worden allemaal binnen een bepaald thema ondervraagd.Ritsma over innoveren, Rijkaard over durven loslaten, Gullit over imago enCruijff over eigengereid zijn. En ze doen hun best.

Kopen? Ja, maar wel zelf even de naam van Theo Bakker erbij zetten, opde cover. Groot.

Henrico Prins

(Met dank aan Bert Wagendorp)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden