RecensieGods of Rap

Gods of Rap had voor aanvang al te veel beloften verbroken ★★☆☆☆

Pop

★★☆☆☆

Gods of Rap

Door Public Enemy Radio, Wu-Tang Clan, De La Soul.

16/5, Ziggo Dome, Amsterdam

Een avond legendarische New Yorkse hiphop onder de naam Gods of Rap, met De La Soul, Public Enemy en Wu-Tang Clan. Veelbelovend, maar er waren al op voorhand redenen om te balen, door klunzige communicatie van organisator Friendly Fire.

Public Enemy bleek Public Enemy Radio te zijn: de light-incarnatie, mét Chuck D maar zonder Flavor Flav, die via Instagram boos liet weten dat het hier géén Public Enemy-optreden betrof.

Vervolgens bleek ‘Wu-Tang’ naar Amsterdam te komen zonder Method Man, een van de boegbeelden, terwijl de organisatie bij herhaling had beloofd dat de groep compleet zou zijn. Dat was een vrij drieste toezegging, maar doe ’m dan niet.

Op kaartjes en posters stond 8 uur als aanvangstijd, maar wie op dat uur binnenliep, had De La Soul al gemist. De vervroegde start was wel op de Ziggo Dome-site gezet, maar dat ontging velen.

Enfin, chagrijn is zinloos. Kom maar op met die onverwoestbare muziek, te beginnen met de Public Enemy-krakers van zo’n dertig jaar geleden: Fight the Power, Don’t Believe the Hype, aangezwengeld door DJ Lord in Ajax-shirt en toegewijd gerapt door Chuck D (58), die nog een sympathiek eresaluut bracht aan Nederlandse genrepioniers als Rudeboy.

Public Enemy Radio bleek tammer dan de groep op volle sterkte. Vinnig wilde het niet worden.

Iets vergelijkbaars kon je zeggen van de beruchte, maar vanavond erg vriendelijke Wu-Tang Clan, maar zij redden wel de avond met een begeesterde uitvoering van het klassieke album Enter the Wu-Tang (36 Chambers) uit 1993. Method Man werd nauwelijks gemist. Tijdens nummers als C.R.E.A.M. en Protect Ya Neck was de avond eindelijk wat je er vooraf van had gehoopt.

Dat was een meevaller in een programma dat al voor aanvang te veel beloften had verbroken.

Gods of Rap (Wu-Tang Clan, Public Enemy en De La Soul) in de Ziggo Dome. Beeld Ben Houdijk
Gods of Rap (Wu-Tang Clan, Public Enemy en De La Soul) in de Ziggo Dome.Beeld Ben Houdijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden