Review

Gods nabijheid voelen: het is allemaal een kwestie van trainen

Iedereen kan het leren. Gods stem horen, engelen zien, Gods nabijheid voelen: het is allemaal een kwestie van trainen. Zelfs bezeten worden door Gods geest, het 'spreken in tongen', is een kunstje dat je na enige oefening onder de knie kunt krijgen. En het is nog prettig ook, vertelt Michiel van Elk. Heel ontspannend.

null Beeld
Beeld

Van Elk leerde het in een pinksterkerk waar hij een tijdje lid van was, en waar dat ongecontroleerde li-la-lallen (eventueel in combinatie met wilde gebaren en rollen over de vloer) zeer op prijs werd gesteld. Je kon er les in krijgen. Nu noemt hij zichzelf agnost, maar dat maffe spreken kan hij nog steeds. Ooit kwam hij een collega-wetenschapper tegen in de kroeg, die hetzelfde had meegemaakt. Konden ze fijn samen aan de bar onbegrijpelijk babbelen. Wetenschappers bezeten door de Heilige Geest.

Extase is een buitengewoon ontspannen boek. Van Elk bespreekt een hele reeks 'geheimzinnige' religieuze fenomenen en overtuigingen, en legt nuchter uit wat er op dat moment met het brein aan de hand is. Met een minimum aan moeilijke woorden. Veel leerzamer zijn zijn persoonlijke ervaringen met drugs, magnetiseurs en meditatiematjes, en de experimenten die hij bedenkt als hoofd van het Religion, Cognition and Behavior Lab van de Universiteit van Amsterdam.

Nationale bekendheid verwierf hij met de 'Godhelm', een omgebouwde helm die met behulp van elektromagnetische straling religieuze ervaringen kon opwekken. Hij stond ermee op Lowlands. Bezoekers, jong en oud, nuchter en bezopen, stonden uren in de rij om God te mogen ervaren. En menige helmdrager kreeg inderdaad een indrukwekkende spirituele ervaring. De helm stond niet 'aan'. Het was gewoon een helm. God ervaren is ook een kwestie van willen, zo luidde de les van dit experiment. (En, o ja, alcohol had geen merkbare invloed).

Licht en luchtig dwaalt Van Elk door de spirituele wereld. God verdwijnt daarbij uiteindelijk achter de horizon. Zoek die ervaringen op, is zijn wijze raad. In de kunst, de muziek, de Grand Canyon. Je wordt er een beter mens van. Van Elk maakt ook ongegeneerd reclame voor het religieuze shoppen: 'Bezoek een kerk! Ga naar een ayahuascaceremonie! Volg een meditatiecurusus!' En anders is er altijd nog de pinkersterk waar hij lid van was. Daar geven ze cursussen profetie en het 'verstaan' van Gods stem. Wie goed oefent, kan binnen een paar weken een zeer persoonlijke relatie met de Schepper opbouwen.

Extase - Over de Godhelm en andere religieuze experimenten

Non-fictie
Michiel van Elk
Boom;
207 pagina's; €15.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden