Godijn en God

‘De waarheid kan men niet schrijven. Zo zijn de regels en daar kan men zich maar beter bij neerleggen, anders loopt het slecht met men af,’ stelt dichter en schrijver Wouter Godijn (1955) in zijn roman Mijn ontmoeting met God en andere avonturen....

De ik-figuur is een schrijver die aan de ziekte MS (‘best naar voor me’) én aan een depressie lijdt, en die slapstickachtig verslag uitbrengt van enkele recente voorvallen uit zijn leven. Daarbij spreekt hij de lezer geregeld enigszins pedant in terzijdes toe.

Door de olijke en soms hoogdravende toon is het eerste deel van het verhaal weliswaar bij vlagen tragikomisch, maar ook tamelijk flauw.

Tot er een keerpunt komt, de schrijver pleegt zelfmoord door van het dak te springen – en dan krijgt ook het verhaal vleugels.

De val maakt een gevoel van euforie los waarin de ik-figuur een allesomvattend inzicht krijgt: ‘Ik had niet voor niets mijn hele leven geschreven; ik zou de kracht van de verbeelding bewijzen.’

Weg depressie, maar ook weg leven, of staat hij even later echt oog in oog met God in de gedaante van een Tyrannosaurus Rex?

In een hallucinerende toestand vol innerlijke stemmen maakt hij een reis door zijn verleden, om tot slot als kind te eindigen in het ouderlijk huis.

Tegen die tijd ben je als lezer het spoor bijster, maar dat is precies de bedoeling in dit literaire spel met waarheid en fictie als inzet. Godijn eist de nodige alertheid van zijn lezer, want: ‘Mijn verhaal is slechts een variatie op uw eigen verhaal. U bent eigenlijk mij.’

Helemaal bevredigend is deze spiegeling niet, maar tegelijk fascineert de roman naar het einde toe steeds meer.

Tot slot vergeef je de échte schrijver zijn vele schijnbewegingen, en speel je mee met deze zinsbegoocheling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden