God's Own Country is een prachtig liefdesverhaal, zo ruw en bars als het Noord-Engelse landschap

God's Own Country is een prachtig, realistisch liefdesverhaal, ruw en bars als het Noord-Engelse landschap. In deze rauwe en aangrijpende film biedt debuterend regisseur Lee alle ruimte aan de uitstekende acteurs.

Gods own country Beeld
Gods own countryBeeld

Het vroege voorjaar is kil op het platteland van Yorkshire. Grauwe luchten, vorst in de grond, mist op het land. Een drukke tijd op de schapenboerderij van Martin (Ian Hart), want de schapen gaan lammeren. Omdat Martin een beroerte heeft gehad, komt het werk grotendeels neer op zijn 24-jarige zoon Johnny.

Deze Johnny (Josh O'Connor) is geen ideale boerenzoon, dat maakt regisseur en scenarist Francis Lee aan het begin van God's Own Country al duidelijk. Hij werkt hard, maar met grote tegenzin. 's Avonds laat hij zich vollopen in de buurtkroeg, 's ochtends staat hij kotsend op. Een miserabel leven, waar Johnny zich in de loop der jaren tegen heeft gewapend. Weinig lijkt nog tot hem door te dringen.

Voor de lammertijd heeft Martin hulp ingehuurd. De jonge Roemeen Gheorghe (Alec Secareanu) wacht geen warm welkom op de boerderij. Hij mag slapen in een tochtige oude caravan op het erf. Johnny, die niet van vreemden houdt, gedraagt zich ronduit vijandig.

Uit zelfbescherming, zo blijkt later. Johnny voelt zich aangetrokken tot Gheorghe, op een manier die hij niet kent van de heimelijke, vluchtige sekscontacten die hij tot nu toe opzocht. Seks is voor Johnny eerder een gevecht dan een daad van liefde, een bittere mix van zelfhaat en wanhoop. Daar brengt Gheorghe langzaam verandering in.

God's Own Country

Drama

Regie

Francis Lee.

Met

Josh O'Connor, Alec Secareanu, Ian Hart, Gemma Jones. 104 min., in 29 zalen.

God's Own Country is een prachtig liefdesverhaal, zo ruw en bars als het Noord-Engelse landschap, waarvan de schoonheid zich niet makkelijk laat kennen. Het is het land waar de filmmaker opgroeide: de vader van Francis Lee had een kleine boerderij zoals die van Martin. Wat zou er zijn gebeurd, vroeg Lee zich af, als hij niet naar Londen was vertrokken om een opleiding te volgen? Als hij in Yorkshire was gebleven, als hij daar iemand was tegengekomen die hij leuk vond?

Uit alles blijkt dat Lee weet waarover hij het heeft. Realisme staat voorop in zijn eerste speelfilm; geen detail mist zijn uitwerking, van de verzorging van de schapen tot de snijdende wind en de schrale smaak van het zoveelste biertje. Het verhaal wordt chronologisch verteld, zonder fratsen, met alle aandacht voor de uitstekende acteurs. God's Own Country is kaal, rauw en aangrijpend, zoals de liefde tussen Gheorghe en Johnny.

Regisseur Francis Lee over zijn debuutfilm God's Own Country

'Winderig, koud, nat, modderig, dát is hoe ik Yorkshire in mijn hoofd heb opgeslagen'
De Engelse regisseur Francis Lee debuteerde pas op zijn 48ste. En dan ook nog met een film vol wind en regen, waarin iedereen met het hoofd gebogen loopt. Zijn liefdesverhaal God's Own Country is een groot succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden