FilmrecensieGod Exists, Her Name Is Petrunya

God Exists, Her Name Is Petrunya begint scherp en geestig, maar daarna vertroebelen bijzaken de hoofdlijn ★★★☆☆

Was nu maar gewoon bij actrice Zorica Nusheva gebleven, die een standvastige rots van een vrouw speelt.

In God Exists, Her Name Is Petrunya, vertroebelen bijzaken als snel de hoofdlijn. Beeld filmstill

Is het een opwelling? Of heeft ze een welbewust statement willen maken? Als de werkloze historicus Petrunya na een mislukte sollicitatie in een eeuwenoud ritueel belandt waarbij jonge mannen een kruis uit een rivier moeten zien te vissen, duikt ze er óók in. En ziet zíj, een vrouw potverdorie, kans de crucifix onder hun grijpgrage handjes weg te grissen. Tot stomme verbazing van iedereen in en naast het water, en misschien ook wel van haarzelf. Wat nu?

Dit is de geweldige gebeurtenis die alles in gang zet in God Exists, Her Name Is Petrunya. Een simpel, schitterend uitgangspunt dat een maatschappijsatire belooft die seksisme, het patriarchaat en de starheid van religie op de hak wil nemen. Nog gebaseerd op een waar gebeurd verhaal ook: de Macedonische regisseur Teona Strugar Mitevska heeft met de premisse goud in handen. Maar het glipt haar ergens door de vingers. Alsof ze zelf ook niet helemaal goed weet waar het vervolgens heen moet.

Het eerste uur is scherp en geestig. Staat het ergens geschreven dat alleen mannen het kruis mogen pakken? Hebben alleen zij recht op ‘een jaar geluk’? Moet de politie Petrunya arresteren, en waarvoor dan? Terwijl de priester en de politie in een kafkaësk kwebbelpartijtje belanden, wacht de 32-jarige Petrunya af. Ondertussen richten de irritaties zich steeds meer op haar, en bonst een woedende menigte mannen met nationalistische tatoeages woest op de deur van het politiebureautje.

Maar hoe langer hoe meer vertroebelen bijzaken de hoofdlijn. Mitevska wil óók een verloren generatie in Macedonië tonen, en laten zien dat juist vrouwen er in een gestagneerde maatschappij meteen weer op achterstand worden gesteld. Ze voert nog een ongeloofwaardige romance op, komt met een overbodige verhaallijn rondom Petrunya’s ouders en gaat net iets te diep in op oninteressante privéontwikkelingen rondom een feministische journalist.

Was nu maar gewoon bij actrice Zorica Nusheva gebleven, die een standvastige rots van een vrouw speelt. Ze is een enigma met een nurkse blik, de chagrijnig kijkende zon waar alles om draait. Het ene moment huilt ze, zonder kwetsbaar te worden, het andere blaft ze al die mannekes af. Een revolutionair tegen wil en dank is ze, eentje met de instelling: goed, een lynchpartij ligt misschien op de loer, maar dan gebéúrt er tenminste nog eens wat. 

God Exists, Her Name Is Petrunya

Drama

★★★☆☆

Regie Teona Strugar Mitevska

Met Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic

100 min., in 12 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden