Gluurders betrapt op Hyves

Het leuke aan het vriendennetwerk Hyves was dat je anoniem kon gluren. Dat kón....

De lol van Hyves, het populaire vriendennetwerk op internet, is dat je ongestoord kunt gluren in het leven van vrienden, collega’s, kennissen, klasgenoten en zelfs van Bekende Nederlanders.

Of dat van je ex-vriendin. Of het meisje dat je leuk vindt.

Het is misschien wel de hoofdcharme van het netwerk, dat in anderhalf jaar tijd 2 miljoen voornamelijk Nederlandse gebruikers verzamelde.

Het netwerk is zo populair onder jongeren, dat ook politici die bij de tijd willen lijken zich aanmelden, zoals Wouter Bos (wjbos.hyves.nl) en Jan Peter Balkenende (jpb.hyves.nl). En ook zij zijn te begluren.

Dat zit zo: wie zich aanmeldt op Hyves (hyves.nl) krijgt een eigen pagina, waarop vrienden kunnen worden toegevoegd. Die vrienden worden afgebeeld op de pagina, en zijn zichtbaar voor iedereen.

Kortom: je kunt zien met wie je ex omgaat. En beter nog: je kon ook nog zien wat ze zoal met die vrienden uitvoerde.

Dat ligt aan de zogenaamde krabbels. Hyvers communiceren via privé-berichten, en via krabbels. De privé-berichten zijn gewone e-mails, de krabbels daarentegen zijn openbare e-mails, die net als de vrienden staan afgebeeld op de eigen pagina. En dus voor iedereen te lezen.

En dat is opvallend veel. Met andere woorden: stalken was in een klap ouderwets en overbodig - tot vorige week.

Toen introduceerde Hyves het Goldmembership. Voor 25 euro per jaar kun je Goldmember worden. Goldmembers kunnen alle bezoekers van hun pagina zien. Gewone leden zien (gratis) vijf bezoekers van hun Hyves-pagina zien.

Kortom: het was niet meer anoniem, het begluren van je ex.

Maar dat wist niet iedereen. Sterker nog, dit wist je alleen als je op de Hyves-homepage het berichtje aanklikte over het Goldmembership.

Al gauw bleken de rapen gaar. Honderden exen konden plots zien dat ze waren bespied door hun ex, die mogelijk ook nog anderen in het vriendennetwerk had bekeken.

Het regende klachten over de nieuwe service, en Hyves beloofde de bezoekgeschiedenissen snel te wissen. Maar op maandag stonden de gluurders nog steeds op de site,

Inmiddels moet alle gebruikers duidelijk zijn dat ze op hun pagina een functie kunnen inschakelen die hun bezoeken onzichtbaar maakt, maar het leed was al geschied.

Hyves biedt aan de 25 ernstigste slachtoffers van betrapt gluren bossen bloemen aan. Hoe ze die 25 gevallen opsporen? ‘Krabbel daarvoor even hier een beschrijving van je leed, of stuur me een privé-bericht!’, schrijft Raymond Spanjar van Hyves, die zegt dat hij waarschijnlijk met zijn bloemen blijft zitten.

Want tsja: wie gluurt er nou?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden