ConcertrecensieJohann Sebastian Bach

Gloeiende oren bij magistrale arpeggio’s als Antje Weithaas de Ciaccona inzet ★★★★☆

De violist kwam speciaal naar de TivoliVredenburg voor twee concerten op één avond.

Antje Weithaas. Beeld Marco Borggreve
Antje Weithaas.Beeld Marco Borggreve

Vrouw, viool, Bach. Basaler kreeg TivoliVredenburg een concert in coronatijd niet verzonnen. Voor twee korte optredens op één avond haalde men Antje Weithaas uit Duitsland naar Utrecht. De strijktopper had haar tablet gevoed met solo’s van een componeerwonder: Johann Sebastian Bach.

Hij schreef zijn vioolpartita’s 1 en 2 rond 1720 aan het hof van Köthen. Klinkt duur, was het niet, want tijdgenoten bestempelden de vlek linksonder Berlijn als ‘koeien-Köthen’. Het verstand stokt bij de gedachte dat Bach in deze luchten de courantes en sarabandes noteerde die in vioolland gelden als het allerhoogste.

Niet dat Antje Weithaas er vanaf maat 1 mee verpletterde. Veel zat goed, waaronder technisch gemak en een mild geluid. Maar afwezig was de notie dat in Bachs noten de echo klinkt van een danscultuur. Neem de Giga, dat was van oorsprong een Engelse jig: strakke muziek om stoer op te dansen. Met lijzige accenten veegde Weithaas er het hupse helaas grondig uit.

Maar dan de Ciaccona, de solo der solo’s, Bachs tovenarij op een basmotief. Weithaas depte met een doekje haar hals, ze hief het hoofd en sloot de ogen. Vanaf de eerste seconde klopte alles: inzicht, zeggingskracht, de maalstroom van een verhaal dat je zó vertelt en niet anders. Gloeiende oren bij magistrale arpeggio’s. Kippenvel bij abrupt zacht spel.

Na een klein kwartier stond Weithaas als bevroren in de Hertz-zaal. De strijkarm zakte, het hoofd knakte. Tot zover de indringende peptalk van een kapelmeester uit koeien-Köthen: wat er ook gebeurt, houd vol.

Johann Sebastian Bach

Door Antje Weithaas

Klassiek

★★★★☆

2/12, TivoliVredenburg, Utrecht. Terugkijken via tivolivredenburg.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden