Globish

Voertaal Globish

Jungle is een woord uit het Sanskriet, dat via het Indiaas-Engels internationaal gemeengoed is geworden. Boemerang is Australisch. Hype, cool en swing komen voort uit de slang-taal van zwarte musici in het New York van de jaren '20.De Britse schrijver Robert McCrum verklaart aan de hand van leenwoorden uit allerlei talen hoe het Engels wereldwijd een voet tussen de deur kreeg. Terwijl Frankrijk tot in de jaren '90 vreemde woorden stelselmatig voorzag van een Franse vertaling, accepteerde het Britse Empire overal waar zijn boten aanmeerden dat er leenwoorden nodig waren voor zaken die men in Engeland niet kende.
De huidige lingua franca is overigens geen algemeen beschaafd Brits: taalkundigen muntten de term 'Globish': Wereld-Engels. De grammatica ervan is eenvoudig, en het vocabulaire is beperkt tot zo'n 1.500 woorden.McCrums geestige, vlot leesbare boek draagt ten onrechte de ondertitel 'How the English Language Became the World's Language': het boek gaat goeddeels over de geschiedenis van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Vaak komt de taal daarbij slechts zijdelings aan bod.In de negentiende eeuw, de glorietijd van het Britse keizerrijk, fungeerde Australië als gevangenis voor Britse veroordeelden. Engels is er nog altijd de voertaal, zij het met een lokaal accent en vol ouderwetse woorden die in Brittannië zelf niet meer worden gebruikt.Toch is de wereldwijde verspreiding van de taal minder te danken aan het Britse imperialisme, dan aan het Amerikaanse economische succes. De digitale revolutie heeft het laatste duwtje gegeven. Computerprogramma's komen van Microsoft en Apple, 80 procent van de teksten op internet is gesteld in simpel Engels, schat McCrum. Daarmee worden voorspellingen teniet gedaan: hoogwaardig Engels noch Chinees zijn geworden tot lingua franca. Het simpele Globish is het 'dialect' van de 21ste eeuw.* * *
Robert McCrum: Globish. Penguin/Viking; € 25,99. ISBN 978 0 6709 1887 4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden