Glasvezel cruciaal, of toch niet nodig?

‘Wetenschappers hebben uitgerekend dat een gezond mens maximaal 12 megabit per seconde aan informatie kan verwerken.’ De leek zegt het waarschijnlijk niet zo veel, maar voor degenen die zich hebben ingegraven in de breedbandtoekomst van Nederland is de opmerking van futuroloog Paul Ostendorf interessant. Bij de vraag hoe Nederland ervoor moet zorgen zijn voorsprong op breedbandgebied te behouden, draait immers alles om hoeveelheden megabits, de snelheid waarmee je die kan binnenhalen en de techniek waarmee je dat doet.

Als spreker op het Nationaal Breedband Debat dat donderdag in Rotterdam werd gehouden, hield Ostendorf zijn gehoor voor dat breedbandverbindingen die een hogere snelheid bieden dan 100 megabit per seconde voor consumenten niet zo interessant zijn. ‘Met die hoeveelheid zit je al aan het maximum dat een gemiddeld Nederlands gezin kan verwerken.’

Er zijn heel wat mensen die glasvezel in hun woning willen hebben omdat er veel sneller grotere hoeveelheden data kunnen worden verwerkt. Helemaal niet nodig, betoogde Ostendorf, want die snelheid kan al gerealiseerd worden met de bestaande kabelinfrastructuur.

Voor het grootste deel van de aanwezigen moet de mededeling als muziek in de oren hebben geklonken. Het congres werd georganiseerd door NL Kabel, de vereniging van Nederlandse kabelbedrijven. Reden voor de bijeenkomst was het rapport dat de Taskforce Supersnel Breedband vorige maand onder leiding van Ferd Crone publiceerde. Aangezien Crone, gesteund door onderzoek van onder meer TNO, geen keuze maakte tussen kabel en glasvezel, trok de glasvezellobby direct aan de bel. Ook omdat volgens TNO de huidige infrastructuur zeker tot en met 2013 voldoende zal zijn om de verwachte groei van het dataverkeer aan te kunnen.

Hoewel zijn platform gematigd positief reageerde op het rapport van de Taskforce, vindt Jan Davids, voorzitter van FttH (Fiber-to-the-home, glas tot in het huis, red.) het ‘zonde’ dat er niet vol wordt ingezet op de volledige ‘verglazing’ van Nederland.

‘Dat de huidige capaciteit genoeg is voor de komende drie jaar, zegt me niks. Wie voorspelde drie jaar geleden nou de enorme groei van een site als Youtube?’ Davids noemt de verglazing cruciaal voor de innovatiekracht van Nederland. ‘Pas als je zo’n glasvezelnetwerk tot in de huiskamer uitlegt en zo een enorme toename realiseert van de datasnelheid, zullen zich nieuwe diensten ontwikkelen.’ Hij wijst op een rapport van de OESO dat zegt dat de aanleg van FttH veel kosten kan besparen, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Davids: ‘Glas is gewoon de enige oplossing voor de toekomst.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.