Giraffegeluiden

De uitgeefwereld is in rep en roer, want het boek gaat verdwijnen. Gooi maar weg, die complete verzameling Athenaeum - Polaks en die Eerste Wereldoorlogbibliotheek, want het eeuwenoude medium is sinds vorige week passé....

Dat is voor velen al oud nieuws, maar niet voor de oudere heren die de Tools of Change for Publishing bezochten. Zij zagen daar een wonderbaarlijke presentatie van een Griek, Manolis Kelaidis, die zijn eigen interpretatie van het moderne boekwerk in elkaar geknutseld had.

Kelaidis’ vinding bestaat uit een ‘ouderwets’ boek, bedrukt met elektrisch geleidende inkt. Deze inkt is via een schakeling verbonden met een laptop, die weer in verbinding staat met internet. Dat leidt tot interessante mogelijkheden. Legt de lezer bijvoorbeeld zijn vinger op de woorden ‘Mona Lisa’, dan wordt een zoekopdracht naar Google gestuurd, waarna op de laptop het beroemde schilderij getoond wordt. Het aantikken van een plaatje met een giraffe leidt tot giraffegeluiden.

Als dat geen multimedia is.

Weblogger Jeremy Ettinghausen, bij het evenement aanwezig, zag hoe de zaal in extase raakte. Dat lijkt een beetje overdreven. Ik heb thuis allang zo’n boek. Het is van mijn zoontje. Als hij een plaatje met een leeuw aanraakt, klinkt het gebrul van een leeuw. Op andere pagina’s hinnikt een paard, of blaat een schaap. Mijn zoon heeft er zeker anderhalve week plezier van gehad. Toen had hij het wel gezien.

Maar de uitgevers in San Jose raken maar niet uitgepraat over deze Griekse vinding. Het boek van de toekomst blijkt van gewoon papier te zijn! Laptopje eraan koppelen en de uitgeefwereld is weer helemaal bij. Tevreden gingen ze naar huis om de vrouw te vertellen dat de zaak was zeker gesteld. Geef ze eens ongelijk. Die sluwe boekuitgevers doen net alsof ze niks snappen van internet enzo. Zo blijven ze verre van de problemen waarmee de muziek- en filmindustrie kampen. Die zijn overgestapt op digitale dragers, en dat is ze slecht bekomen, gezien het schier eindeloze gejat van hun spullen op internet.

Dus boekuitgevers, prijs je stoffige medium en vergeet het nieuwe. Blijf applaudisseren voor Griekse warhoofden. Houd je van de digitale domme. Leve het papieren boek.Bard van de Weijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden