Gifpannenpaniek bij de Albert Heijn

Herrie in de nieuwskeuken: de pannen van Albert Heijn zijn giftig. De ingrediënten van een nieuw feit.

Jean-Pierre Geelen
De pannen waarvoor gespaard kan worden. Beeld YouTube
De pannen waarvoor gespaard kan worden.Beeld YouTube

Herrie in de keuken: als dat de pannen van Albert Heijn niet waren. De grootgrutter had de Hollandse kruideniersmentaliteit weer eens feilloos weten aan te boren met een spaaractie. Wie met boodschappen doen voldoende zegeltjes spaart, kan bij Appie voordelig 'chefwaardige pannen' van het merk Vivo kopen. Nou ja: voordelig? Typisch Hollandse reactie op een website: 'Massale kritiek op AH-actie.'

Ons Zeeuwen bin zunig. Wie een van de negen pannen wil bemachtigen, moet namelijk 60 zegeltjes verzamelen. Omdat je bij elke 10 euro boodschappen één zegel krijgt, moet je dus eerst voor 600 euro boodschappen doen.

Lees ook: 'Albert Heijn-messen te scherp.'

Gegeven paarden zijn vaak valse beesten. Je kunt ze natuurlijk links laten liggen als je ze te duur vindt. Maar zo zijn wij niet met de grootgrutter getrouwd.

Woensdag was er nieuwe paniek in de sterrentent. Een andere website: 'VIVO spaarpannen (Albert Heijn) LEVENSGEVAARLIJK???'

Een vrouw had op Facebook een bericht geplaatst: 'Vogels dood door de pannen van albert heijn.' Ze had zuurkool opgebakken in een koekenpan van de AH en toen kreeg ze prikkende ogen. Even later waren haar vier vogels dood. Ze had de diagnose gesteld: 'Oorzaak teflon-vergiftiging.' De AH-pan dus.

Hoe ze dat zo zeker wist, bleef onduidelijk, maar een nieuw feit was geboren. Het raasde de sociale media over, de radio op, naar Hart van Nederland (SBS) en vast nog talloze andere nieuwsbronnen.

Het is droevig dat vier vogels ('Het waren mijn kindjes') omkwamen, niet in het minst voor die vogels. Maar mij fascineerde de dynamiek van de inductieplaat waarmee een onduidelijke kwestie al snel de pan uit rees, volgens eigentijds recept.

Alle ingrediënten waren aanwezig. Het duizenden malen delen op Facebook en elders. De massale bijval, de opgeklopte angst. De rotsvaste twijfel in reacties: 'Is een hoax!', 'Allemaal leugens ik geloof er geen zier van!! AH zwartmaker is het.'

AH reageerde volgens het lesboekje Crisiscommunicatie: 'We zoeken het uit.' Tot op de bodem van de gifpan. Natuurlijk volgden snel nieuwe meldingen. Iederéén leek ineens te koken op een gifbodem. Op Radio I had een luisteraar - familie van Jan Publiek - gemeld dat-ie tijdens het koken in een AH-pan asbest had geroken. Ik ken de gebakken asbestlucht niet, maar in kwesties van angst kun je er vergif op innemen dat spoedig het monster van Loch Ness wéér wordt gezien. Op een ufo, samen met de kinderlokker.

Spoedig zal Albert Heijn de kwestie moeten zien te smoren. Of dat lukt, is de vraag. Misschien moeten de pannen uit de handel. Mogelijk heb ik de ingrediënten in verkeerde verhoudingen gebruikt. Misschien ben ik te doorkneed om nog onbevangen te proeven. Maar voorlopig ruikt het in mijn nieuwskeuken naar een gebakken broodje aap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden