Giflandschap, Antonella en David Lynch

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van Paulien Cornelisses nieuwe voorstelling tot een film over een boer.

Giflandschap revisitedBeeld Wout Berger

Theater: Om mij moverende redenen

Door Paulien Cornelisse. Regie Thomas van Luyn.
Tournee t/m 28 april.

Volgens Paulien Cornelisse kun je de tijdgeest niet duiden als je er zelf middenin zit. Dus maakt ze een avondvullende voorstelling over korstmos. Cornelisse behandelt niet de politiek of het laatste nieuws, maar bespreekt op subtiele en absurdistische wijze grote thema's als jeugd en ouderdom, en het verstrijken van de tijd. In Om mij moverende redenen zoomt ze zo in en uit op de wereld, dat al het dagelijkse gedoe van mensen ridicuul wordt.

Fotografie: Giflandschap Revisited

Wout Berger, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.
T/m 7 januari.

De expositie Giflandschap Revisited in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, en het gelijknamige boek van Wout Berger tonen mooi zijn werkwijze. 25 jaar geleden zwierf hij langs plekken in Nederland waar de bodem zwaar was verontreinigd met chemische stoffen. Nu is hij teruggegaan om te onderzoeken hoe de onheilsplekken van toen erbij liggen. Naar zijn weidse beelden kun je eindeloos kijken.

Arno Haijtema

Beeldende kunst: Antonella in de Galerij

Galerij Prins Willem V, Den Haag.
T/m 7 januari.

Om Galerij Prins Willem V in Den Haag meer bekendheid te geven, wordt elk najaar een bruikleen in huis gehaald, een Italiaan. Eerder was dat een Caravaggio en een Mantegna, nu is dat een Da Messina uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Antonello da Massina's kleine meesterwerk De kruisiging van Christus is mooi, morbide, dichtbij en veraf tegelijk, vol sprekende details.

Stefan Kuiper

Theater: Shop till you drop

Door Golden Palace.
Tournee t/m 28 januari.

Seniorsalesman Titus Boonstra prent in deze nieuwste voorstelling van mimegezelschap Golden Palace zijn jongste bediende Kajetan Uranitsch in hoe hij de exquise mogelijkheden van de dagaanbieding aan de man moet brengen. Ingrid Kuijpers' regie van Shop till you drop voltrekt zich volgens beproefd recept. Met een minimum aan tekst legt ze herkenbare neuroses bloot. Het fysieke spel neemt absurdistische trekken aan met tragikomisch effect: er breekt een gevecht los tot in de pashokjes om de laatste aanbiedingen. En de klanten eindigen uitgekleed, als paspoppen van een doorgeslagen commercie.

Annette Embrechts

Documentaire: David Lynch: The Art Life

Regie Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm en Rick Barnes.

Het is duidelijk dat David Lynch zelf aan de touwtjes trekt in de film die Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm en Rick Barnes over hem hebben gemaakt. Een meeslepend verteller is hij; fantasierijk, humoristisch en volstrekt eigenzinnig. Zorgvuldig gekozen schilderijen en een bezwerende soundtrack completeren deze geslaagde, fascinerende documentaire. David Lynch: The Art Life is niet de definitieve film over Lynch, wel een intrigerende rondleiding door het kunstenaarsbrein.

Pauline Kleijer

Film: Petit paysan

Regie Hubert Charuel.

Hoe reageert een door zijn werk verteerde veeboer, wanneer hij op een ochtend bij een van de dieren symptomen van de gekkekoeienziekte aantreft? Tegen de tijd dat dat gebeurt heb je flink te doen met Pierre, knap gespeeld door Swann Arlaud. Zijn boerderij is zijn alles, zijn koeien zijn zijn familie. Een punt dat schrijver-regisseur Hubert Charuel, die Petit paysan draaide in de Noord-Franse boerderij van zijn ouders, zonder oordeel overbrengt, in een gepast degelijke verteltrant, steeds verder richting film noir opschuivend.

Kevin Toma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden