nieuwsFoam Paul Huf Award

Ghanese fotograaf wint Foam Paul Huf Award 2019

De 28-jarige Ghanees Eric Gyamfi is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2019, de prijs voor fotografietalent onder de 35 jaar die jaarlijks door Foam (Fotomuseum Amsterdam) wordt georganiseerd.

Werk uit zijn meest recente serie Fixing shadows; Julius and I. Beeld Eric Gyamfi
Werk uit zijn meest recente serie Fixing shadows; Julius and I.Beeld Eric Gyamfi

Hij werd dinsdag door een jury gekozen uit honderd genomineerden uit 24 landen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20 duizend euro en een solotentoonstelling in Foam, die eind dit jaar zal plaatsvinden.

Gyamfi is vooral bekend vanwege zijn werk over lhbti’ers in zijn land en de afkeuring en het geweld dat zij hebben te verduren. In zijn meest recente serie, Fixing shadows; Julius and I, heeft hij foto’s van zichzelf gecombineerd met een portret van de in 1990 overleden Julius Eastman, een zwarte, homoseksuele componist en pianist uit de VS wiens werk tot het minimalisme wordt gerekend. Eastman raakte aan het eind van zijn leven aan de drugs, werd dakloos en overleed op 49-jarige leeftijd. Gyamfi had de foto van de hem onbekende Amerikaan per toeval in Senegal ontdekt op de omslag van een boek.

De Ghanees is de unanieme winnaar van de prijs, aldus de jury, ‘vanwege zijn brede artistieke stijl, het meeslepende karakter van zijn werk en de combinatie van een uiterst persoonlijke thematiek en een onderliggende politiek boodschap. Het dubbelzinnige en gelaagde karakter van zijn werk sprak ons aan – prachtige , formele kwaliteiten worden gecombineerd met verschillende productiemethodes en een non-lineaire stijl die origineel en betekenisvol is.’

Eerdere winnaars van de sinds 2007 uitgereikte Foam Paul Huf Award zijn onder meer Pieter Hugo (Zuid-Afrika), Alex Prager (VS), Daisuke Yokota (Japan) en Romain Mader (Zwitserland). Vorig jaar won de Amerikaan Daniel Shea.

Paul Huf (1924-2002) was een Nederlandse fotograaf die dankzij zijn innovatie de reclamewereld opschudde. Ook verwierf hij bekendheid als portretfotograaf en voorvechter van de Nederlandse fotografie. Huf was betrokken bij de oprichting van Foam in 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden