OPROEP

Gezocht: getalenteerde essayisten

Stuur een essay in voor de Joost Zwagerman Essayprijs.

Joost Zwagerman Beeld Ivo van der Bent
Joost ZwagermanBeeld Ivo van der Bent

Op 18 november, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), wordt de derde Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt. De prijs van 7.500 euro is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media.

Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het essay van maximaal 3.000 woorden moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands.

Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, uitgevoerd in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman. De uitreiking is in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.

Inzenden kan tot 31 juli. De jury – Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en (voorzitter) Aleid Truijens – maakt zes weken voor de uitreiking een shortlist van vijf essays bekend. De genomineerde essays worden online gepubliceerd op mdnl.nl en in De Nederlandse Boekengids, voor de niet-winnaars tegen honorarium. De jury kiest één winnaar.

Inzendingen kunnen worden gemaild, als word-document of pdf, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com. Belangrijk: zet uw eigen naam in de bestandsnaam én in het document zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden