TaalgebruikIn goed Nederlands

Gezocht: een Nederlands alternatief voor ‘wannabe’

Ook zo’n hekel aan onnodig Engels? Help ons dan aan bruikbare, Nederlandse alternatieven. Zoals voor wannabe en socialite.

Wat we zochten

Een goed Nederlands woord voor een wannabe, volgens Van Dale ‘iemand die erg graag op zijn idool/een bepaald type wil lijken’.

Wat de lezers bedachten

Zwoegen was het dit keer; de wannabe bleek taaier dan verwacht. En om maar meteen het einde te verklappen: een echt overtuigende winnaar zat er niet tussen. Zo was het blijkbaar ingewikkeld de nuances van het woord in één Nederlands alternatief te vatten. Het woord wannabe bevat weliswaar iets afkeurends, maar veel van de inzendingen waren naar onze mening qua klank wat al te negatief.

Het meest genoemd werd wensmens (ook in variaties als wenswezen en wilwezen). Het nadeel is alleen dat de negatieve connotatie daarin juist weer ontbreekt. Een wasikmaar(tje) komt wellicht al iets meer in de buurt. Ook meermaals genoemd: idolist en spiegelaar.

Er bestaat al een woord voor wannabe, zeiden sommige lezers: na-aper. Maar dat is doorgaans eerder iemand die hetzelfde doet dan iemand die hetzelfde probeert te zijn.

Zelfs voor de vaste knutselaars bleek het een lastige opgave om een woord te vinden dat enigszins de lading dekte. Toch zaten er weer een paar mooie vondsten tussen: droomdolly, loekelijk, verenplukker.

Een bijzonderheid van ‘wannabe’ is dat je er twee kanten mee op kunt: het is een zelfstandig naamwoord, maar soms ook het eerste deel van een samenstelling: ‘een wannabe-intellectueel’ (waarbij het fungeert als een soort bijvoeglijk naamwoord).

Anita Clemenkowff suggereerde pseudo (als in: ‘een pseudo-intellectueel’), maar dat woord kun je dan weer niet los gebruiken. Ook Cees Wagemakers stelde enkele voorvoegsels voor: graag- (‘graagschrijver’), hunker- (‘hunkerpoliticus’) en streef- (‘streefjournalist’).

Maar het mooist is natuurlijk een woord dat aan beide opties voldoet. Daarom een speciale vermelding voor Frens Bakker: ‘Het Duits heeft der Möchtegern’, schreef hij. Dat bracht hem op waregraag, ‘afgeleid van de aanvoegende vorm van ‘zijn’: hij/zij is een waregraag. Desgewenst ook als bijvoeglijk naamwoord te gebruiken: een waregraag Elvis.’ Op zich een uitstekend alternatief, al zal het door de wat archaïsche klank waarschijnlijk niet massaal gebruikt gaan worden.

Gezocht voor over twee weken

Hoog tijd voor een Nederlands woord voor socialite, ‘een persoon die bekend is uit de wereld van glitter en glamour, maar zelf geen carrière heeft als zanger of acteur’, aldus Wikipedia. Een soort Kim Kardashian dus. Stuur uw beste alternatief voor maandag 2 december naar taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden