Taalgebruik In goed Nederlands

Gezocht: een Nederlands alternatief voor bucketlist en spin-off

Ook zo’n hekel aan onnodig Engels? Help ons dan aan bruikbare, Nederlandse alternatieven. Zoals voor bucketlist en spin-off.

Wat we zochten

Een goed Nederlands woord voor bucketlist, zo’n lijst van dingen die mensen bij leven en welzijn graag nog eens zouden doen.

Wat de lezers bedachten

Misschien hadden we in onze omschrijving de nadruk iets te sterk gelegd op het element ‘voor het doodgaan’. Je zou ook gewoon kunnen zeggen: dingen die je altijd nog eens gedaan wilt hebben – voor je doodgaat uiteraard, maar niet per se vlak voor je doodgaat. Hoe dan ook, de inzendingen hadden gemiddeld genomen een hoog terminaal gehalte: laatstewenslijst, doodschappenlijstje, restament... Wat dat betreft was het verfrissend dat ook leeflijst en levenslijst meerdere keren voorbijkwamen.

Even een misverstand uit de weg ruimen: ‘bucketlist’ komt van de uitdrukking ‘to kick the bucket’, wat zoveel betekent als ‘de pijp uitgaan’, en heeft in het geheel niets te maken met ‘een emmer vol wensen’, wat sommige lezers dachten. Dit leidde dan wel weer tot fraaie ergernissen: over de Amerikaanse hang naar overdrijving (‘waar wij genoegen nemen met een korte lijst, gebruikt men in de VS een emmer’) of over de zelfzuchtige moderne mens: ‘hedonisme ten top’. Maar emmerlijst dekt dus niet de lading.

Meerdere lezers wezen ons er overigens op dat Onze Taal zeven jaar geleden al eens exact dezelfde prijsvraag had uitgezet. De winnaar destijds was loodjeslijst. Dat woord, ook nu enkele keren genoemd, heeft het zelfs geschopt tot Wikipediapagina.

Het meermaals voorgestelde verlanglijstje (of wensenlijstje), volgens sommigen een logische vervanger, heeft als nadeel dat het daarbij doorgaans gaat om wat je wilt hebben, terwijl je op je bucketlist zet wat je altijd nog eens wilt doen. En het eveneens vaker genoemde eindlijst doet dan weer net iets te veel denken aan die 6 voor economie. Ook kwamen afstreeplijst en afvinklijst voorbij : op zich bruikbaar, wel een tikje saai.

Wat was dan wel mooi en goed? Het wensgehalte komt prima tot uiting in streeflijst en hunkerlijst. Ook mooi – met toch weer een vleugje dood – zijn hemellijst, heinlijst en het fraaie zeislijst. Maar de winnaar van de week is Napelslijst (door twee lezers ingestuurd): subtiel, beeldend en bruikbaar, met precies het juiste ‘voor ik sterf’-gehalte. Benieuwd hoelang het duurt voordat Wikipedia er melding van maakt.

Gezocht voor over twee weken

Een goed Nederlands woord voor spin-off, volgens Van Dale een ‘afgeleid vervolg op film, tv-serie, boek van film e.d.’. Stuur uw beste alternatief vóór maandag 23 september naar: taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden